Erken evliliğin önüne geçmek için kurulan Jetgiller Kadın Futbol Takımı maddi imkansızlıklar sebebiyle kapanma tehlikesiyle karşı karşıya: ‘’Kızları bir kutlama yemeğine bile götüremedik’’
Müzik öğretmeni Özgür Kayaoğlu tarafından Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde kurulan ve farklı yaş gruplarından kadın futbol takımlarıyla TFF 3. Lig’de mücadele eden Jetgiller Gençlik ve Spor Kulübü maddi sıkıntılardan dolayı kapanma tehlikesi ile karşı karşıya. Alan Savunması’na konuşan kulüp başkanı Özgür Kayaoğlu, yakın bir zamana kadar sponsor veya destek bulamadıkları takdirde kulübü kapatmak zorunda kalacaklarını söyledi.
Jetgiller Gençlik ve Spor Kulübü, kentte müzik öğretmenliği yapan Özgür Kayaoğlu tarafından Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde kuruldu. 2017 Kasım ayında girişimlere başlayan ve ilk aşamada Muğla’nın Ortaca, Köyceğiz, Ula ve Dalaman ilçelerini gezen Kayaoğlu, bu ilçelerdeki köylerde futbola meraklı kız çocuklarını arayarak işe koyuldu. Arayışın sonunda 13 ila 19 yaş aralığında 43 kız öğrenciye ulaşarak onları spora kazandıran Kayaoğlu, daha sonra 19 Ocak 2018’de kulübü Türkiye Futbol Federasyonu’na tescil ettirdi. 2.5 aylık bir sürecin ardından Jetgiller Gençlik ve Spor Kulübü’nü resmi olarak kuran Kayaoğlu, kızları kulübün çatısı altında topladı.
Kayaoğlu’nun 25 bin liralık banka kredisi çekerek kişisel çabalarıyla kurduğu takım kısa sürede büyük bir başarı elde etti ve resmi olarak kurulduktan 3 gün sonra katıldığı şampiyonada şampiyon olarak TFF 3. Lig’de yer almaya hak kazandı. Geride bıraktığımız 2018-2019 sezonunda TFF 3. Lig’de mücadele eden Jetgiller, maddi imkansızlıklar sebebiyle zaman zaman maçlara çıkamaycak duruma kadar gelse de, sezonu daha iyi imkanlara sahip bir çok takımın önünde, 4. Sırada tamamladı.
‘’Kızların futbol sevgisine kayıtsız kalamadım’’
İmkanı olmayan kız çocuklarını sosyal hayata kazandırmak ve erken evlilikler ile kadın intiharlarının önüne geçmek adına böyle bir girişimde bulunduğunu söyleyen Kayaoğlu, bunu bir sosyal sorumluluk görevi olarak gördüğünü söyledi. 2018’deki kuruluşundan itibaren kulübün tüm masraflarını kendi cebinden karşıladığını ancak maddi durumunun artık buna el vermediğini söyleyen Kayaoğlu, Alan Savunması’na konuştu.
Özgür Kayaoğlu kulübün kuruluş hikayesinden bahsederken, hiç kimseden destek görmediğini ve biraz da bu duruma öfkelendiği için konun üzerine gittiğini söyledi. Öğretmen arkadaşlarını ziyaret etmek üzere gittiği köylerde futbol oynayan çok sayıda kız çocuğu gördüğünü dile getiren Kayaoğlu, zamanla Muğla’nın belirli ilçelerindeki köylerde düzenli olarak futbol oynayan kız çocuklarının olduğunu fark etmiş. Bu durum karşısında şaşkınlığını ve sevincini gizleyemediğini söyleyen Kayaoğlu, Jetgiller Gençlik ve Spor Kulübü’nün kuruluş hikayesini şöyle anlatıyor:
‘’Öğretmen arkadaşlarımı ziyaret etmek üzere belirli aralıklarla Muğla’nın farklı ilçelerindeki köylere gidiyor ve her seferinde, bu köylerdeki sokak aralarında futbol oynayan yaşça küçük kızlar görüyordum. Bu durum beni çok şaşırtmıştı. Bir süre sonra, bu sokaklarda futbol oynayan kız gruplarından birine bu futbol merakının nereden geldiğini sorduğumda ‘mahallelerimizde pek kız yoktu, erkek sayısı daha fazlaydı, biz de onlar ne oynuyorsa onu oynadık’ yanıtını aldım.’’
Bu yanıttan sonra, kentteki futbol oynamak isteyen kadınları bir çatı altında toplamak adına yalnızca kadın futbolcuların yer alacağı bir futbol kulübü kurmak üzere harekete geçtiğini söyleyen Kayaoğlu, bu süreçte hiç destek bulamadığını söyledi:
‘’Bu kızların oynayabileceği bir futbol takımı kurabilmek için kentteki çeşitli belediyelerle görüştüm ancak yanıtlar hep olumsuz oldu. Çoğu kez ‘henüz erkek futboluna bütçe ayıramıyoruz, bir de kız futbol takımı kurmaya gerek yok’ yanıtını aldım. Kimse söylediklerimize kulak asıp bize destek olmadı. Ancak tüm bunlara rağmen duruma kayıtsız kalamadım ve 2017 yılının Kasım ayında kulübü kurmak için çalışmalara başladım. Sonuç olarak, öğretmen maaşımda arta kalanlar ve banka kredisiyle 2018’in Ocak ayında resmi olarak kulübü kurdum ve hikayemiz başladı. Yazık bu kadar çocuğa. Madem böyle bir ilgileri var, bunları bir kulüp çatısı altında toplayalım, kendilerini ifade edebilsinler, sahalara çıksınlar, bir yetenekleri varsa hem onlar bunu keşfetsin hem de spor kulüpleri bu çocukları keşfetsin.’’
‘’Ailelerini ikna edemediğimiz çocuklar oldu’’
Kayaoğlu, kulüpte futbol oynayan kızların ailelerinin duruma yaklaşımından da söz etti. Aileleri ikna etmekte zorlandıklarını söyleyen Kayaoğlu, ‘’kulübümüzde futbol oynamak isteyen kızların ailelerini ikna etmemiz açıkçası zor oldu. Aileler, derslerinden geri kalmamaları adına kızlarının futbol oynamalarına olumlu yaklaşmıyordu. Bu ailelerin büyük çoğunluğunu ikna etsek de ikna edemediklerimiz de oldu’’ dedi.
‘’Sabah tarlada çalışıp öğlen antrenmana çıkıyorlar’’
Kulüpte futbol oynayan kızların büyük çoğunluğunun yoksul ailelerin çocukları olduklarını söyleyen Kayaoğlu, bu sebeple bazı kızların bir yandan çalışıp bir yandan da antrenmanlara devam ettiklerini söyledi:
‘‘Takımımızdaki kızların büyük çoğunluğu köyde çiftçilik yapan ailelerinin çocukları. Bu sebeple çoğu, sabah tarlada çalışıp öğlen olunca da antrenmana geliyor. Ancak onlar bu durumdan memnun, öyle ki bana antrenmanlar sebebiyle tarladaki performanslarının arttığını söyleyen oyuncularımız var.
‘’Kızların bir yandan çalışıp bir yandan futbol oynamasına izin vermeyen aileler de oldu. Görüştüğümüz bazı aileler, kızlarının futbol oynamalarına izin vermek istediklerini ancak yaşamlarını idame ettirebilmeleri için ailecek tarlada çalışmak zorunda olmaları sebebiyle bunu yapamayacaklarını söyledi. Bu ailelerin kızları her ne kadar futbol oynamak konusunda istekli olsalar da maalesef bu sebeple takımımızda yer alamadılar.’’
‘’Kızları bir kutlama yemeğine bile götüremedik’’
Kuruluşlarından kısa bir süre sonra katıldıkları Türkiye Yıldız Kızlar Futbol Şampiyonası’nda şampiyon olarak Türkiye Kadınlar Futbol 3. Ligi’nde mücadele etmeye hak kazandıklarını söyleyen Kayaoğlu, kulübün kuruluşunda yaşanan sıkıntıların sezon içerisinde de devam ettiğini söyledi.
Sezon içerisinde maçlara çıkmakta dahi zorlandıkları günler olduğunu söyleyen Kayaoğlu, TFF 3. Lig’de yer alacak olmalarını kutlamak adına kızlar için bir kutlama yemeği organize etmek istediklerini ancak maddi sıkıntılar sebebiyle bunu gerçekleştiremediklerini söyledi:
‘’Sezon başında Türkiye Yıldız Kızlar Şampiyonası’nda elde ettiğimiz başarıyla TFF 3. Lig’de yer almaya hak kazandık. Bunu kutlamak adına kızlar için bir yemek organize etmek istedik ancak maddi durumumuz el vermediği için maalesef bunu gerçekleştiremedik. Hala en çok üzüldüğüm şeylerden biridir bu.
‘’Sezonun büyük bölümünde maddi olarak büyük sıkıntılar yaşadık, kızların maçlarda kullanacakları temel malzemeleri temin edemediğimiz günler oldu. Sağolsun bu noktada yerel halk büyük bir dayanışma örneği gösterek bizlere destek oldu. Bir esnaf kızların ayakkabılarını aldı, bir esnaf formalarını yaptırdı, bir esnaf deplasmanlarda kullanmamız için bize bir araç tahsis etti. Bu dayanışma sayesinde zor da olsa bir sezonu tamamlamayı başardık.’’
Yetenekli oyunculara sahip olmaları sebebiyle 2018-2019 sezonunda başarılı bir performans sergilediklerini söyleyen Kayaoğlu, ‘’bir dönemlik bir çalışmayla 3. Lig’de yer almayı başardık ve 2018-2019 yılı profesyonel liglerdeki ilk tecrübemiz olmasına rağmen oldukça başarılı bir sezon geçirdik. Öyle ki, sezonu bir belediye takımı olarak belediyenin tüm imkanlarından faydalanan ve tecrübeli bir takım olan İncirli Belediyespor’un üzerinde bitirdik’’ dedi.
‘’Fırtınanın ortasında kalmış bir yaprak gibiyiz, zor ayakta duruyoruz’’
Kayaoğlu, Muğla’da çok sayıda varlıklı aile olmasına rağmen kulübün herhangi bir destek görmemesinin kendilerini çok üzdüğünü söyledi. Rakiplerinin uluslararası transferler yapabilecek kadar ciddi bütçelere sahip olduklarını, ancak kendilerinin kızlara 50 lira harçlık verecek kadar dahi bütçelerinin olmadığını söyleyen Kayaoğlu, en büyük isteklerinin, kızların daha iyi imkanlar altında futbol oynaması için belediyenin kulübü kendi bünyesine alması olduğunu söyledi.
Kayaoğlu, şu ifadeleri kullandı:
‘’Şu an bizim kızlara sağlayabilecek herhangi bir bütçemiz yok maalesef. Fırtınanın ortasında kalmış bir yaprak gibiyiz, zor ayakta duruyoruz. Öncelikli hedefimiz, belediyenin kulübe sahip çıkarak kendi bünyesine alması. Kulubümüzü bir belediye takımı yaparak kızlarımızın daha geniş imkanlardan faydalanmasın istiyoruz. Çünkü onlar bu bir yıllık süreçte, daha iyi imkanlara sahip olmaları durumunda çok daha başarılı olabileceklerini bizlere gösterdiler.’’
‘’Emekleri karşısında kız futbolculara bir şey sunamamak beni çok üzüyor, varlıklı birilerinin kulübe talip olmasını bekliyoruz’’
Belediye çatısı altına alınmaması halinde kulübe varlıklı birilerinin talip olması için çabalayacaklarını söyleyen Kayaoğlu, böyle birilerinin çıkması halinde hiçbir maddi kazanç beklemeksizin kulübü teslim etmeye hazır olduklarını söyledi. Kayaoğlu sözlerini şöyle noktaladı:
‘’Eğer bu olmayacaksa varlıklı birilerinin kulüp yönetimi devralmasını istiyoruz. Gaziantep temsilcisi ALG Kadın Futbol Takımı örneğinde olduğu gibi maddi olarak eli güçlü birilerinin kulübü yönetmesini istiyoruz. Böyle bir talibin çıkması halinde biz kulübü komple teslim etmeye hazırız. ALG Spor, uluslararası transferler yapabilecek kadar ciddi bütçelere sahip bir kulüp. Bizim, arada sırada kızlara 50-100 lira verebilecek dahi bir bütçemiz yok. Emekleri karşısında onlara bir şey sunamamak beni de çok çok üzüyor.’’
‘’Ben öğretmen maaşımdan artırarak, bankadan kredi çekerek 9 ayda 70 bin TL harcadım bu takıma, son kuruşuna kadar helali hoş olsun bu para, önemli değil. Önemli olan çocukların önlerinin açılması, yeteneklerini sergileyerek daha iyi yerlere gelmeleri.’’ (ASK)
*Alan Savunması’nın tüm içeriklerinin hakkı saklıdır. İçerikler ancak kaynak göstermek ve link vermek şartıyla kullanılabilir.