“Kadın futbolunun en büyük sorunu sahipsiz olması”
Hakkari Cudi Gençlik ve Spor Kulübü oyuncusu Meral Danyıldız, 21 yaşında başarılı bir kadın futbolcu.
7 yılı aşkın bir süredir futbol oynayan Danyıldız da futbola pek çok kız çocuğu gibi sokaklarda oğlan çocuklarıyla oynayarak başlamış.
Bir kulüp bünyesinde oynamak istediğinde ailesi tarafından reddedileceğini düşünen Danyıldız da bunu ailesinden gizleyerek yapmış.
“Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde aileler, kız çocuklarını amatör veya profesyonel olarak sporla ilgilenmesine karşı çıkıyorlar” diyen Danyıldız ile hikayesini ve Türkiye’de kadın futbolcu olmayı konuştuk…
Futbola merakınız nasıl başladı? Futbolcu olmaya nasıl karar verdiniz? Sizi ilk kim keşfetti?
Mahallemizdeki erkek çocuklarıyla futbol oynayarak başladım. Orta okul beden dersinde de bunu sürdürünce Beden Eğitimi öğretmeni tarafından fark edilerek futbol yönlendirildim. Mahallemizdeki yerel bir futbol kulübünün erkek futbolcularıyla antrenmanlara çıktım ve maceram böylelikle başlamış oldu.
Futbola olan ilginize ailenizin tepkisi nasıl oldu?
Pek çok kız çocuğunu ailesi gibi benim ailem de futbol oynamama karşıydı. Ne yazık ki özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde aileler, kız çocuklarını amatör veya profesyonel olarak sporla ilgilenmesine karşı çıkıyorlar. Kızlar üzerinde yoğun bir baskı kuruyorlar. Hal böyle olunca biz de onlardan gizli bir şekilde oynuyoruz. Ben de öyle yaptım. Daha sonra başarılarımı görünce önce annemi, sonra da babamı ikna ettim. Devam eden süreçte de hep destekçim oldular zaten.
“İnsanlar kadına futbolu yakıştırmıyor olabilir ama biz kendimize yakıştırıyoruz”
Peki, futbolda kadın olmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir? Aynı zamanda futbol oynamak size neler kattı?
En önemli avantajlarından biri bir uğraşınız ve bir mesleğinizin olması. Daha da önemlisi düzenli gelir elde ettiğimiz, kendi ekonomik özgürlüğümüzü kazandığımız bir alan olması. Bu çok önemli bir avantaj. Dezavantajı ise en basitinden, Türkiye’de bir futbolcu olmak. Yani ülkemizde kadınların futbola katılımı hiç desteklenmiyor. Erkek egemen bir bakış açısıyla yaklaşılıyor.
“Kadına futbol yakışmıyor” söylemlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
İnsanlar kadına futbolu yakıştırmıyor olabilir ama biz kendimize yakıştırıyoruz. Her ne olursa olsun hayallerimizin peşinden gittik, bizlere inanmayanları çok güzel susturduk.
Erkekler oynuyor diye kadın oynamayacak diye bir kaide yok. Bunu ayrımcılık yaparak gösteriyor olabilirler ama biz her zaman başarı elde etmeye devam edeceğiz. Onlara verilen değer bize verilse zaten bizim için de her şey güzel olabilir.
“Türkiye’de futbolculara sahip çıkılmıyor”
Sizce Türkiye’de kadın futbolunun sorunları nelerdir?
Kadın futbolunun en büyük sorunu sahipsiz olması. Salgından dolayı 11 aydır evde oturduk. Profesyonel ligler oynanırken amatör diye diğer ligler arka plana atılmamalı, biraz adaletli olunmalı. Futbolda ben bunu göremedim. “Diğer ülkelere göre gerideyiz” diyorlar, senin ülken sahip çıkmıyor tabii ki geri de olursun. Şu an ligler başlasa bile futbolcular nasıl toparlanacak onları da göreceğiz çok zor olacak.
Futbolcu olmak isteyen kadınlara ne tavsiye edersiniz?
Öncelikle çok sıkı çalışmalarını öğütleyebilirim. Ne yaparlarsa kendileri yaparlar çünkü ne yazık ki bu ülkede kadın futbolculara hiçbir şekilde destek verilmiyor.
Bunun dışında eğitim hayatlarından da kesinlikle vazgeçmemelerini söylemek istiyorum. Onları bir yere getirecek olan şey, eğitimleridir. Mümkünse hem futbol oynayıp hem de eğitim hayatlarını sürdürsünler.