Dünya - 3 saat önce

İran’da kadınların stadyuma giriş yasağı kaldırıldı

İran’da futbol maçlarını stadyumda izleyebilmek için 40 yıldır mücadele veren kadınlara müjde İran Spor Bakanı’ndan geldi. Bakan Masoud Soltanifar, yasağın kaldırıldığını ancak iznin ilk aşamada milli maçlarla sınırlı olacağını açıkladı.

İran Spor Bakanı Masoud Soltanifar, ilk aşamada milli maçlarla sınırlı olmak kaydıyla kadınların futbol stadyumlarına girebileceklerini açıkladı.

İran A Milli Futbol Takımı’nın Dünya Kupası eleme grubu maçlarını oynadığı Tahran’daki Azadi Stadında bir konuşma yapan Soltanifar, “Başlangıçta sadece milli maçlar olmak üzere kadınların da futbol stadyumlarına gelebilmeleri için tüm gerekli hazırlıklar yapıldı” ifadelerini kullandı.

TIKLAYIN- Sahar Khodayari’nin intiharı sonrası FIFA ve İran hükümetine tepkiler büyüyor: ”Utanmalısınız, bu felaketi önleyebilirdiniz”

Hazırlıklar kapsamında kadın taraftarlara ayrı girişler, ek tribünler ve tuvaletler yapıldığını kaydeden Soltanifar, kadınların stadyuma giriş-çıkış esnasında herhangi bir güvenlik problemi yaşanmaması adına özel polis ekiplerinin de görevlendirileceğini söyledi.

40 yıldır süren kadınların stadyuma giriş yasağına, başta FIFA olmak üzere dünya spor kamuoyunun yanı sıra Devlet Başkanı Hasan Ruhani de karşı çıkıyordu.

Hükümet sözcüsü Ali Rebii, Kamboçya’ya karşı oynanacak milli maça kadınların alınacağını ve toplumdaki çekinceler nedeniyle kadınların statlardaki varlığının aşamalı olarak artırılacağını açıklamıştı. İran milli futbol takımı Dünya Kupası eleme grubunda kendi evindeki ilk maçını 10 Ekim’de Kamboçya’ya karşı yapacak.

FIFA ültimatom vermişti

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) Başkanı Gianni Infantino, kadınların stadyumlara girişinin önündeki engellerin kaldırılması için İran Futbol Federasyonuna uyarı vermişti. Kadın-erkek eşitliğinin FIFA tüzüğünde yer alması nedeniyle ihlal durumunda İran’ın kupadan men edilmesi de ihtimal dahilinde.

Stadyum yasağı, taraftarı olduğu Esteghlal maçına erkek kılığında girip yakalanan ve bu sebeple yargılanınca kararı protesto etmek için mahkeme önünde kendini yakarak hayatına son veren Sahar Khodoyari‘nin ölümü sonrası yeniden gündeme gelmişti. (ASK)


Bu haberi DW ve yabancı kaynaklardan derledik.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir