Büşra Ün: Hâlâ kupalarımla değil engelli oluşumla tanınıyorum
Paralimpik milli tenisçi Büşra Ün, sportif başarılarıyla değil engelli olarak tanındığını söyleyerek bu duruma tepki gösterdi.
2016 Rio Paralimpik Oyunları’na katılarak kendi branşında paralimpik oyunlarda mücadele eden Türkiyeli ilk kadın sporcu olan Büşra Ün, hâlâ sportif başarılarıyla değil de engelli oluşuyla tanınıp böyle anıldığını söyledi.
Daha önce yaptığı açıklamalarda da bu durumdan duyduğu rahatsızlığı dile getiren Ün, yine bu duruma tepki gösterdi.
Sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan Ün, “Kupamın yerine saçımın fotoğrafının çekilmesi = Paralimpik Oyunlar’a katılan ilk Türk kadın tenisçi yerine noterlikte mağdur olan engelli kız olarak tanınmam” ifadelerini kullandı.
Bu paylaşımının ardından Ün’e çok sayıda destek mesajı geldi. Sosyal medya kullanıcılar, Ün’e yanıt olarak şunları söyledi:
“Galatasaray ve Ülkenin gururu olarak tanıyorum yanlışınız var”, “Ben seni gurur kaynağımız olarak tanıdım ve sevdim kardeşim sen gönüllerin şampiyonusun”, “Engelli değil,engel tanimayan kadin”, “Kendin ile ne kadar Gurur duysan haklısın”, “Hayır Bilen biliyor sevgili Büşra Ün. Biz seni Tenisteki başarınla tanıdık. O, noterde tanıyanların çoğu magazin severlerdi”, “Sen şampiyonsun güzel kardeşim”
Büşra Ün: Engelli sporcuları sosyal sorumluluk projesi olarak görüyorsunuz
Ün, mayıs ayında da kendisiyle ilgili köşe yazısında branşı ve sportif başarıları yerine engelli oluşunu ön plana çıkaran Ertuğrul Özkök’e de tepki göstermişti.
Başarılı tenisçi, şu ifadeleri kullanmıştı:
“Tepkimi anlayışla karşılayıp düzeltme yapmaya çalışan Ertuğrul Özkök’e teşekkür ederim. Ancak tam anlaşılmadığımı fark ettim. Tüm engelli sporcular adına buradan açıklama kararı aldım. Benim hassasiyetim; engelli olarak anılmak değil, engelli sporcuların sporcu yerine koyulmaması.
“Yasemin Adar’ın başlığında minder, Duru’da kaya tırmanışı var. Bende ise tekerlekli sandalye.. Haberde benim yerime Çağla Büyükakçay olsaydı, “kortta” kelimesi geçerdi. Çünkü aynı işi sandalyede yapınca, sponsorluk alan profesyonel sporcu yerine çoğunlukla sosyal sorumluluk projesi oluyoruz.
“Engelli bir sporcu gördüğünüzde “Yazık, çocukcağız en azından bir şeyle uğraşıyor”dan “Sporcumuz bizi gururlandırıyor”a geçemiyorsanız, yaşadığımız zorluklara istemeden bir zorluk da siz katacaksınız. Bize engelli dediğiniz için değil, bakış açınız yüzünden kırılıyoruz.
“En azından bugünden itibaren buna dikkat etme kararı alırsanız bana hem doğum günümde hem de ülkemizin spor bayramında güzel bir hediye vermiş olursunuz. Yazdıklarımı okuduğunuz ve bu paylaşımımın altına nefret içerikli yazılar yazmayacağınız için şimdiden teşekkür ederim”. (ASK)