Dünya - Futbol - Eylül 20, 2019

Samsun Yabpa Kadın Futbol Takımı yardım bekliyor: ‘’Futbolcular peynir ekmekle maça çıkıyor’’

Samsun’un İlkadım ilçesinde okul takımı olarak kurulan ve gösterdiği başarıyla TFF Kadınlar Futbol 1. Lig’e kadar yükselen Samsun YABPA Kadın Futbol Takımı, maddi imkansızlıklar sebebiyle zor günler geçiriyor. 81 gol atıp yalnızca 3 gol yediği 2013-2014 sezonunda 16 maçta 16 galibiyet alarak namağlup şampiyon olan ve TFF 1. Lig’e yükselen kulübün başkanı Ali Akyüz, Alan Savunması’na konuştu. Akyüz, ‘’Sporcu oldukları için bu kızları sağlıklı beslememiz lazım ancak maçlardan önce kızlara sunabildiğimiz tek şey peynir ekmek. Onu bile zor buluyoruz’’ dedi.

Galip geldikleri her maçtan sonra ‘’Bu şehir kadınlarla güzel günler görecek’’ sloganları atan Samsun Yabancılar Pazarı (YABPA) Kadın Futbol Takımı, 2010 yılında bir lisenin okul takımı olarak kuruldu. Kurulduğu 2010-2011 sezonunda Bölgesel Lig’de mücadele eden takım, sergilediği başarılı futbolla henüz ilk sezonunda play-offlar sonucunda Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Kadınlar 2. Lig’e yükselme başarısı gösterdi.

TFF Kadınlar 2. Lig 3. Grup 2013-2014 sezonu puan tablosu

Başarısıyla kısa sürede kentte adından söz ettiren YABPA, İlkadım Belediyesi’nin talebiyle belediye bünyesine dahil edildi. Takım, belediye adıyla mücadele ettiği TFF 2. Lig’deki ilk sezonunda ligi dördüncü sırada, bir sonraki sene ise ikinci sırada tamamlayarak başarılı performansını sürdürse de bir üst lige çıkma şansını elde edemedi. Karadeniz ekibi, 2013-2014 sezonunda ise Türkiye futbol tarihinde eşine ender rastlanan bir başarıya imza attı. YABPA, o sezon 9 takımlı TFF 2. Lig 3. Grupta çıktığı 16 maçta 16 galibiyet elde ederek namağlup şampiyon oldu. Bu istatistikle Türkiye kadın futbolu tarihine geçen takım, bu maçlarda 81 gol atıp sadece 3 gol yedi ve kadın futbolunun en üst seviyesi olan TFF 1. Lig’e çıktı.


‘’Kadın sporuna ve kadın sporculara destek olmak için buradayız’’

Yabpa Kadın Futbol Takımı
Başkanı Ali Akyüz

Ancak o sezon sonunda YABPA için kötü günleri başlatan bir gelişme yaşandı. Zira İlkadım Belediyesi, kulübe daha fazla kaynak yaratamayacaklarını açıklayarak 2013-2014 sezonu sonunda kulüpten desteğini çekti. Bu ayrılıktan sonra uzun bir süre kimsenin destek vermediği ve kapanma noktasına gelen kulübe kentte esnaflık yapan Ali Akyüz sahip çıktı.

Ancak 2010’da okul takımı olarak kurulup amatör ligden 1. Lig’e kadar yükselen takım şimdilerde zor zamanlar geçiriyor. Maddi sıkıntılar yaşadıklarını ve gerekli parayı toplayamadıkları takdirde bu sezon liglerde yer alamayacaklarını belirten kulübün başkanı Ali Akyüz, Alan Savunması’na konuştu. Kulübü devralmalarının tek sebebinin kadın sporculara destek olmak olduğunu söyleyen Akyüz, kulübe talip olma sürecini şöyle anlatıyor:

‘’Bu takım, okul takımı olarak kurulmuş ve amatör ligden TFF 1. Lig’e kadar yükselme başarısı göstermiş bir takım. Birinci lige çıktıklarında ise belediye daha fazla katkı sunamayacağını açıklayarak kulübü kapatma kararı almış. Kapatma kararının ardından kulübe kimse talip olmayınca kulüpte forma giyen kadın futbolcu kardeşlerimiz buradan ekmek parası kazandıklarını ve daha da önemlisi eğitimleri için hayati bir öneme sahip olduklarını söyleyerek bizden kulübe sahip çıkmamızı istediler. Biz de buna kayıtsız kalamadık ve kadınlara ve kadın sporculara destek olmak amacıyla yönetimi devraldık.’’


‘’Yakıt parası bulup deplasmana gidemediğimiz için maçlara çıkamadık’’

Ali Akyüz başkanlığında 2014 – 2018 yılları arasında toplam 4 sezon TFF 1. Lig’de mücadele eden takım, maddi imkansızlıklar sebebiyle bu zaman aralığında oldukça zor zamanlar geçirdi. Tüm imkansızlıklara rağmen 1. Lig’deki ilk sezonunda ligi ikinci sırada bitiren takım, ikinci ve üçüncü sezonlarında ise ligi 8 ve 6. sıralarda tamamladı.

Birinci Lig’de mücadele ettikleri son sezonda kaynakları tamamen tükenen kulüp, 2017-2018 sezonunda 10 takımlı TFF 1. Lig’i son sırada tamamlayarak küme düştü. Yönetimi devraldıktan sonra oldukça zor zamanlar yaşamalarına rağmen yine de başarılı bi performans sergilediklerini söyleyen Akyüz, şu an geldikleri noktayı şöyle anlatıyor:

‘’4 sezon TFF 1. Lig’de mücadele ettik. İlk iki sezon, ekonomik olarak yine kötü durumda olsak da diğer sezonlar oranla daha iyi durumdaydık. Ancak üçüncü sezon gücümüz ve maddi imkanlarımız tükenme noktasına geldiğinden takıma takviye yapamadık. Son sezon ise kaynaklarımız tamamen tükendi. Otobüse benzin koyacak parayı bulamadığımız için maçlara gidemediğimiz oldu ve maalesef 2017/2018 sezonunda 1. Ligden, bir alt lig olan 2. Lig’e düştük’’

TIKLAYIN- Erken evliliğin önüne geçmek için kurulan Jetgiller Kadın Futbol Takımı maddi imkansızlıklar sebebiyle kapanma tehlikesiyle karşı karşıya: ‘’Kızları bir kutlama yemeğine bile götüremedik’’

‘’Bu kızları kaderlerine terk edemeyiz, mücadele etmeye devam edeceğim’’

Samsun Yabpa Kadın Futbol Takımı

Tüm imkansızlıklara rağmen TFF 2. Lig’de geride bıraktıkları 2018-2019 sezonunu play-off potasının bir sıra altında bitirmeyi başardıklarını söyleyen Akyüz, o sezonu bankadan kendi adına çektiği krediyle tamamladıklarını ancak kredinin geri ödemesini yapmakta güçlük çektikleri için yeni kredi alamadıklarını belirtiyor.

TFF’nin erkek futbol kulüplerine 1.5 Milyon TL verirken kadın futbol kulüplerine yalnızca 1.500 TL vermesini de eleştiren Akyüz, federasyon tarafından kadın kulüplerine ödenen paranın yetersiz oldunu söylüyor:

‘’TFF tarafından deplasmanlardaki konaklama giderleri için bizlere ödenen para yalnızca 1500 TL. Yakıt için ise kilometre başına 2 TL ödüyorlar ama o da sadece 200 km ve üzeri yolculuklar için. Bizim yalnızca deplasmana gidebilmek için iki günlüğüne kiraladığımız otobüsün bedeli 1500 TL iken üstüne bir de 2500 liraya yakın konaklama bedeli ödememiz gerekiyor. Her deplasman için ortalama 4000 lira masrafımız olmasına rağmen federasyonun bize ve diğer kadın kulüplerine verdiği destek 2000 lirayı bulmuyor. Ve biz bu 4000 lirayı bulmakta zorlanıyoruz.

‘’Ancak her şeye rağmen bu kızların ayakta durmaları için mücadele ediyorum ve etmeye de devam edeceğim. Bunlar bizim çocuklarımız. Oyuncuların çoğu köylerde yaşayan yoksul ailelerin çocukları. Bu insanların tek sosyal aktivitesi futbol, onu da ellerinden almayalım Biz tüm bunları görerek göz göre göre bu kızları kaderlerine terk edemeyiz.’’


‘’Çocuklar peynir ekmekle maça çıkıyor’’

İçinde bulundukları maddi imkansızlıkları tarif etmeye çalışan Akyüz, kulüp olarak, düzenli bir şekilde maçlara çıkan oyuncuların dikkat etmeleri gereken sağlıklı beslenme ihtiyaçlarını bile karşılayamadıklarını söylüyor:

‘’Maalesef içinde bulunduğumuz durum o kadar vahim ki bu sporcuların sağlıklı beslenmeleri lazım ancak bizim onlara sunabileceğimiz bir yemek bile yok. Tesislerde önlerine bir kap yemek bile koyamıyoruz. Maç öncesi peynir ekmekle karınlarını doyurup o şekilde maça çıkıyorlar. Fakat onları bile temin etmekte zorlanıyoruz. Bir esnaftan birkaç ekmek, bir diğerinden biraz domates-peynir alıyoruz; bazen futbolcular evlerinden poğaça ve tost gibi şeyler yapıp getiriyor, hep birlikte yiyoruz.

‘’Kızlara harçlık da vermemiz gerekiyor. Oyuncuların çoğu okul okumaya çalışan, yoksul ailelerin çocukları. Şehirdeki iş insanlarının kapılarını çaldık ancak hepsi sonuçsuz kaldı. Oysa 10 tane iş insanı 10’ar bin lira verse bizim bir sezonki tüm masraflarımızı rahatlıkla karşılanır. Belediyelere gidiyoruz ancak onlar da sıkıntıları olduklarını belirterek bizi kibarca reddediyorlar. Ne yapacağımızı şaşırdık. Kara kara düşünüyoruz, ya bir destek bulup yolumuza devam edeceğiz ya da maalesef çok üzülerek de olsa kulübü kapatmak zorunda kalacağız.’’


‘’Kadınlar futbol oynayamazmış, bal gibi de oynarlar’’

Türkiye’nin bir A Milli Kadın Futbol Takımı ve Kadınlar Şampiyonlar Ligi’nde mücadele eden takımları olmasına rağmen TFF’nin kadın futboluna yeterli önemi vermediğini söyleyen Akyüz, bunu federasyonun kadın futbolunun gelişme kaydederek erkek futboluna darbe vurmasından korkmasına bağlıyor. Türkiye’deki erkek egemen bakış açısının her alanda olduğu gibi futbolda da etkili olduğunu söyleyen Akyüz, sözlerini şöyle noktalıyor:

‘’Türkiye’de ‘kadınlar futboldan ne anlar’ diye bir algı var. Nedenmiş o? Kadınlar boks yapıyor, tekvando yapıyor, halter yapıyor, güreş yapıyor, basket, voleybol oynuyor da futboldan mı anlamayıp oynayamayacak? Bal gibi de oynar ve oynuyor da. Sadece siz görmüyorsunuz ya da görmek istemiyorsunuz.’’

Buraya tıklayarak ilgili Facebook sayfasından kulüple iletişime geçebilirsiniz. (ASK)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir