Yasemin Adar: “Bana ‘kadından güreşçi olmaz, yapamazsın’ dediler”
Kadın güreşinin önemli isimlerinden Yasemin Adar, “Güreş her zaman erkek egemen bir spor olarak görülüyor. Bana kadından güreşçi olmaz, sen güreşçi değilsin yapamazsın diyorlardı ancak başardıklarımla bu algıyı değiştirdim” dedi
Elde ettiği şampiyonluklarla güreş tarihine geçen Yasemin Adar, önemli açıklamalarda bulundu. Üst üste 4 kez Avrupa şampiyonluğuna ulaşan ve Türkiyeli tek dünya şampiyonu kadın güreşçi olan Yasemin, güreşin daha fazla değeri hak ettiğini belirtti.
“Futbol kadar değer görmüyoruz”
Güreşin olimpiyatlarda en fazla madalya alınan branş olduğunu hatırlatan 28 yaşındaki sporcu, “Bakıyorsunuz altın madalya sadece güreşten geliyor. Ama değer görüyor mu derseniz bir futbol kadar asla değer görmüyor.” diye konuştu.
Toplumun, kadın güreşçilerle ilgilenmediğini belirten Adar, medyanın bunda önemli bir rolünün olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Olimpiyat geldiği zaman, önemli şampiyonluklar olduğu zaman herkes güreşe kitleniyor. İşte güreş kesin madalya alır gelir. Şöyle de bir sıkıntımız var bu olimpiyat öncesi neredesiniz? Lütfen öncesinde de bir gezin görün bizi bilin tanıyın. Haberdar olun nasıl çalışıyoruz, ne yapıyoruz? Olimpiyat geliyor tamam işte kesin garanti madalyamız var. Güreşten kesin gelir. Ama ondan önce maddi konuda sıkıntı çeken arkadaşlarımız oluyor, sporcularımız oluyor. Futbola verilen değeri hiçbir branş görmüyor. Medya konusunda büyük bir sıkıntı çekiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.”
“Toplum, güreşi erkek sporu olarak görüyor“
Geçmişte kadın güreşiyle ilgili toplumda farklı bir algı olduğuna dikkat çeken başarılı sporcu, bunun sebebinin başarısızlıktan kaynaklandığını dile getirdi. Kendi etrafında da kimsenin kadın güreşini bilmediği aktaran Adar, şu ifadeleri kullandı:
“Bana kadından güreşçi olmaz, sen güreşçi değilsin yapamazsın diyorlardı. Hani size yasak değil mi gibi muhabbette oluyordu açıkçası. Toplumumuzda zihin olarak tamamen güreşi erkek sporu olarak görüyorlardı. Ben de evet kadından güreşçi olur ben güreşçiyim diyordum. Biz bilmiyoruz, tanımıyoruz, görmüyoruz şeklinde konuşuyorlardı. Zamanla bunu duya duya alıştım.
“Ben başarılı olursam toplumumuz kadın güreşini benimseyecek ve onlara kadın güreşini ispatlayacağım diye içimden hep konuşuyordum. Nitekim öyle oldu. Ben bir süre sonra başarı yakaladım. Başarıyı yakalayınca toplumumuz bilmeye başladı. Sosyal medyadan olsun işte beni gördüklerinde ‘Yasemin Acar biliyorum sen o güreşçi kızsın, sen çok başarılısın, helal olsun sana’ demeye başladılar.”
(Cumhuriyet)