Uluslararası Profesyonel Futbolcular Birliği uyardı: Kadın futbolu koronavirüs tehlikesiyle karşı karşıya
Uluslararası Profesyonel Futbolcular Birliği (FIFPro), koronavirüsün yarattığı finansal kriz nedeniyle kadın futbolunun somut risklerle karşı karşıya olduğunu ve bu krizden, erkek futboluna oranla çok daha sert bir şekilde etkilenebileceği konusunda uyarıda bulundu.
Uluslararası Profesyonel Futbolcular Birliği (FIFPro), dün yayımladığı raporda, koronavirüs pandemisinin tüm dünyada liglerin ertelenmesine neden olması sebebiyle birçok kadın futbolcunun, geçim kaynaklarını kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Raporda, tüm dünyada spor faaliyetlerini durduran ve 2020 Tokyo Olimpiyatları da dahil olmak üzere büyük uluslararası etkinliklerin ertelenmesine neden olan kriz sırasında kadın futboluna maddi olarak yardımcı olmak için özel önlemlerin alınması gerektiği belirtildi.
Aksi takdirde kadın futbolunun büyük bir varoluş tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceği belirtildi.
“Krizin sebebi, daha düşük maaşlar ve eşit olmayan sponsorluk anlaşmaları”
“Kadın Futbolu için Çıkarımlar” adı verilen raporda, kadın futbolunun bir krizle karşı karşıya olmasına gerekçe olarak daha az sayıda kadın futbol ligi olması, oyunculara daha düşük maaşlar ödenmesi, daha dar kapsamlı fırsatların bulunması, eşit olmayan sponsorluk anlaşmaları ve kadın futboluna daha az kurumsal yatırım yapılması gösterildi:
“Yazılı sözleşme eksikliği, kısa süreli iş sözleşmeleri, sağlık sigortası ve sağlık sigortası eksikliği ile işçilere yönelik temel tedbirler ve işçi haklarının olmaması, birçok kadın futbolcuyu geçim kaynaklarını kaybetme riskiyle karşı karşıya bırakıyor.”
Yine raporda, “Kadın futbolcuların birçoğu, krizden önce bile geçinmekte zorlanıyordu” ifadeleri kullanıldı.
“Kadın futbolcular sömürülmemeli”
Raporda, ortalama sözleşme süresi 12 ay olan birçok kadın oyuncunun, ligler iptal edildiği takdirde kaybedilen ücretlere karşı korunmayacağı belirtildi.
Birlik, yine raporda kadın futboluna daha fazla yatırım yapılmasını istedi ve “oyuncuların sömürülmediği, haklarına değer verildiği ve onlara tam saygı gösterildiği çalışma ortamlarının” oluşturulmasını istedi.
Raporda kadın futbolunun; taraftarların maçlara ilgi duymasını sağlayacak sponsorlara, sponsorların gelir elde etmesine, yayıncıların geniş kitlelere ulaşmasına ve oyuncuların, öncelikli olarak en uygun koşullarda çalışmalarını sağlayacak tesislere ve alanlara sahip olmaları gerektiğini söylendi.
“Sadece milli takımlar düzeyine özen gösterilmemeli”
Rapor, kadın futbolunun gelişiminde, kulüp futbolu yerine milli takımlar düzeyine daha çok önem verildiğini ve kadın futbol endüstrisinin yeniden inşasında bu sorunun giderilmesine öncelik verilmesi gerektiği vurgulandı. (ASK)
*Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.