Türkiye Wushu Federasyonu’nda cinsiyetçi uygulamalar: Kadın ve erkek eşleşemez, nikah düşüyor
Son günlerde haklarında ortaya atılan skandal iddialarla gündemden düşmeyen Türkiye Wushu Federasyonu Başkanvekili (TWF) Abdurrahman Akyüz ailesi hakkında yeni iddialar ortaya atıldı. İddialara göre Akyüz, kadın sporcuyla erkek antrenör, erkek sporcuyla da kadın antrenörün eşleşmesini yasakladı. Buna sebep olarak ise ‘nikahın düşüyor’ olmasını gösterdi
Wushudaki skandalların merkezindeki isim olan Türkiye Wushu Federasyonu Başkanvekili (TWF) Abdurrahman Akyüz’ün sporculara ve antrenörlere akıllara durgunluk veren cinsiyetçi bir kural getirdiği ortaya çıktı.
Akyüz’ün- wushu sporunun ‘sanda’ disiplinine getirdiği kurala göre, erkek sporcuların köşesinde kadın, kadın sporcuların köşesinde ise erkek antrenör yer alamıyor. İddiaya göre başkanvekilinin kuralı getirmesinin sebebi ise ‘nikah düşüyor’ olması. Son olarak TRT Spor 2’den de yayımlanan Türkiye Şampiyonası’nda görüldüğü üzere kural istisnasız bir şekilde uygulanıyor.
TIKLAYIN
Wushu Federasyonu Başkanı’nın kızı turnuvaya hem hakem hem sporcu olarak katıldı; annesinin de hakemliğiyle şampiyon oldu!
Akyüz’ün tartışmalı şampiyonluğu incelendi: Rakiplerine göre geride, bu puanı almamalıydı
Wushu Federasyonu Başkanı’nın eşi, hakemlik yaptığı turnuvaya tek sporcu olarak katıldı, şampiyon ilan edildi!
Vücut hatlarını gösteren kıyafetler giyen kadın sporculara hakaretler ediliyor
BirGün’ün ulaştığı bilgiye göre bu kural nedeniyle erkek antrenörler 9-10 yaşlarındaki kız çocuklarını bile maça çıkartmak için kadın antrenör aramak zorunda kalıyor. Antrenörler yaşadıkları maddi sıkıntılar nedeniyle sporcularını maçlara çıkaracak kadın antrenör bulamayınca antrenör olup olmadığını bilinmeyen kişiler, tanımadıkları sporcuların köşesinde maçlara çıkıyor.
Abdurrahman Akyüz’ün icraatları bununla da sınırlı değil. Akyüz’ün talimatları doğrultusunda turnuvalarda sabah seansları ilahiyle başlıyor.
Sporun içinde yer alan bir kişinin iddiasına göre Akyüz, “Bizim amacımız spor yapmak değil cihat” ifadelerini bile kullanıyor. 2018 yılında kadın hakemlerin kıyafetleri uygun bulunmadığı için değiştiriliyor. Kural değiştirilmeden önce kadın hakemlere giydikleri kıyafetlerin vücut hatlarını gösterdiği iddiasıyla hakaret ediliyor ve mobbing uygulanıyor. Akyüz döneminde erkek sporculara da diz altı tayt giymek zorunlu hale geldi. (ASK)