“Transseksüeller, Japonya yasalarında engelli olarak kabul ediliyor”
Japonyalı trans erkek eski milli atlet ve trans hakları savunucusu Fumino Sugiyama, Japonya yasalarının transseksüelleri ‘engelli’ olarak tanıdığını söyledi. Sugiyama, cinsiyet kimliğini açıklama süreci ve yaşadıklarından söz etti.
Kariyerinde Japonya Kadın Milli Eskrim Takımı’nda da yer alan trans erkek Fumino Sugiyama, ülkenin en önemli eskrimcilerinden biri.
Yaşadığı sakatlıklar sebebiyle kariyeri sekteye uğrayan Sugiyama, 2010 yılında eskrim kariyerini sonlandırdığını açıkladıktan bir süre sonra cinsiyet uyum ameliyatını gerçekleştirdi ve trans erkek cinsiyet kimliğine kavuştu.
Her yıl Tokyo‘da gerçekleştirilen Onur Ayı’nın düzenleyicilerinden Tokyo Pride’ın da direktörlerinden olan Sugiyama, aynı zamanda bir trans hakları aktivisti.
36 yaşındaki Sugiyama, İnsan Hakları İzleme Örgütü ile kimliği, spor kariyeri üzerindeki etkisi ve Japonya’nın neden ayrımcılıkla mücadele yasalarına ihtiyaç duyduğu hakkında konuştu.
Fumino Sugiyama: “Antrenörüm hoşgörülü biri değildi, cinsiyet kimliğimi açıklayamadım”
Cinsiyet kimliğini çevresine açıklama hikayesinden söz eden Sugiyama, oyuncuyken açılmak istediğini ancak milli takım antrenörünün goşhörülü olmaması sebebiyle bunu yapamadığını söyledi. Sugiyama, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Milli takıma seçildikten sonra 1 yıl boyunca sadece eskrime odaklandım. Ama o yıl birçok kez sakatlandım ve neticede bir sonraki yıl milli takıma çağrılmadım.
“Takımdayken cinsiyet kimliğimi açıklayamazdım. Antrenörümüz hoşgörülü ve anlayışlı biri değildi, bu yüzden kendimi hiç rahat hissetmedim.
“Yakın çevremdeki insanlara yavaş yavaş açılmaya başladım. Lise ve kolejdeki bazı arkadaşlarıma daha önceden anlatmıştım zaten. En zor olanı cinsiyet kimliğimi eskrim camiasına açıklamaktı. Sadece birkaç takım arkadaşıma söyledim. İnsanlar, genel olarak olduğum kişiyi kabul etti ve bana destek oldu.”
“Transseksüellik, kanunda ‘Cinsiyet Kimliği Bozukluğu’ olarak yer alıyor”
Cinsiyet uyum ameliyatı sürecinden de söz eden Sugiyama, bunu özellikle eskrimden emekli olduktan sonra yapmayı düşündüğünü söyledi. Japonya yasalarının, transseksüelleri engelli olarak tanıdığını söyleyen Sugiyama, şu ifadeleri kullandı:
“Eskrimden emekli olacağımı ve aynı zamanda kadın bedenimi de emekli edeceğimi düşündüm. Emekli olduktan sonra cinsiyet geçişini düşünmeye ve ameliyata hazırlanmaya başladım.”
BİLGİ: Japonya’da Toplumsal Cinsiyet Kimliği Bozukluğu Olan Kişilerin Toplumsal Cinsiyet Durumunun Ele Alınmasına İlişkin Özel Davalara İlişkin 111 sayılı Kanun Temmuz 2004’te yürürlüğe girmiştir. (Vikipedi)
“Transseksüeller, Japonya’da kanunlar nezdinde engelli olarak değerlendiriliyor. Japonya’da, ‘Cinsiyet Kimliği Bozukluğu’ [Gender Identity Disorder (GID)] olarak adlandırılıyor ve bir engel olarak görülüyor. Bu yüzden insanlar sizi desteklemek zorunda çünkü engelli bir insansınız. Cinsiyet kimliğimi açıkladıktan sonra şiddetli derecede bir olumsuz tepki almamamın en önemli sebeplerimden biri buydu.
“Japonya’da 10 yıl önce ‘transseksüel’ diye bir kelime yoktu”
Sugiyama, İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından çekilen ve transseksüelliğin bir hastalık olmadığının anlatıldığı bir videoda da yer aldı. Bu video sonrası Japonya halkının transseksüeller hakkındaki düşüncelerinin değişip değişmediği de sorulan Sugiyama, şunları söyledi:
“Biraz, ama tamamen değişmedi. Benim ameliyat olduğum zamanlarda (on yıl önce) Japonya’da transseksüel diye bir kelime yoktu. İnsanlar bana daha çok ‘bir rahatsızlığınız olduğu için üzgünüm’ şeklinde cevap verdi.
“Fakat yavaş yavaş ‘transseksüel’ kelimesi popüler hale geliyor ve bir bozukluk olarak görülmüyor.
“Transseksüel erkekler için durum transseksüel kadınlardan farklı. Japonya’nın korkunç bir cinsiyet farkı var. Transseksüel kadınlar, cinsiyet uyum ameliyatından sonra “kadın” kimliği alabiliyorlar.” (ASK)