Diğer Sporlar - Dünya - 3 gün ago

Trans erkek atlet Chris Mosier: Transseksüel sporcuların başarıları görmezden geliniyor

Trans erkek atlet Chris Mosier, transseksüel bir sporcu olarak hedefleri ve spordaki cinsiyetçilik hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Kendinden sonraki transseksüel sporcuların işlerini kolaylaştırmak için mücadele ettiğini söyleyen Mosier, spor turnuvalarının engellenmesinden korktuğu için cinsiyet geçiş ameliyatını ertelediğini ifade etti.

39 yaşındaki transseksüel atlet Chris Mosier cinsiyet uyum ameliyatından önce kariyerine kadınlar duatlon yarışlarında yarışarak başladı. Ameliyatın ardından erkekler kategorisinde yarışma hakkı elde etmek için mücadele eden ve bunu kazanan Mosier, ABD’yi uluslararası alanda temsil eden ve Olimpik denemelerde uzun mesafe yürüyüş yarışı için hak kazanan ilk trans erkek oldu.  

BBC’nin LGBT Sport Podcast’ine konuşan Mosier, spor kariyerinin ilk yıllarında yaşadıklarını anlattı: “İlk yarışımı kazandığımda, insanlara bunu söylemeye utanmıştım çünkü kadınlar kategorisindeki bir yarışı kazanmıştım. Spor, bana kendimi nasıl gördüğümle dünyanın beni nasıl gördüğü arasındaki tutarsızlıkları yansıtıyordu”.

TIKLAYIN- Chris Mosier, olimpiyat denemelerinde yer alan ilk transseksüel olarak tarihe geçti

“Cinsiyet geçiş ameliyatını olmayı düşündüğüm zamanlar, kadın atlet olarak oldukça iyi bir şekilde yarışıyordum. Rekabetçi yönüm, çocukluğumdan beri atletizmle ilgili kurduğum hayalleri gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğimi görmemi sağladı. Ancak baktığım zaman erkeklerle rekabet eden hiçbir trans erkek görmüyordum.”

Cinsiyet geçiş ameliyatı sırasında, erkekler kategorisinde yarışmasını engelleyecek düzenlemelerle uğraşmaktan korktuğunu açıklayan Mosier, “Transseksüel olduğumu anladıktan sonra ameliyatı bir buçuk yıl erteledim çünkü sporla iç içe olamayacağımdan çok korktum. Bu durumun üstesinden kolayca geleceğimi asla düşünmezdim. Sporda yer almamı engelleyeceklerini düşünüyordum” diye konuştu.

Mosier, IOC’nin (Uluslararası Olimpiyat Komitesi) transseksüel atletlerin yarışlara dahil edilmesi yönündeki kural değişikliğinin ardından erkekler kategorisinde iki kez ülke birincisi oldu. 

Sporun içinde hâlâ çok fazla cinsiyetçilik var”

Fotoğraf: Chris Mosier

Ancak Mosier, başarı elde etmek ve sadece sporda rekabet etmek isteyen trans kadınların, cinsiyet kimlikleri sebebiyle aşağılandığını ve diğer sporculara verilen önemin verilmediğini söyledi:

Sporda, trans kadınlara oranla trans erkeklere daha farklı bir gözle bakılıyor ve bu oldukça ilginç. Çünkü ABD Milli Takımı için yarışmayan ama sadece sporun içinde olmak isteyen trans kadınlar mevcut. Sayıları çok fazla ve aldıkları tepkilerde genelde de çok çirkin ve olumsuz. Bu benim için oldukça ilginç bir deneyim oldu.

“Çok yüksek profilli olmasam da birçok olumlu geri dönüş alıyorum. Erkek milli takımında yarışan ve erkekler kategorisinde iki kez ülke birincisi olan bir trans erkek olduğumu söylediğimde, çoğu insan bununla pek ilgilenmiyor. Sporun içinde hâlâ ve hâlâ çok fazla cinsiyetçilik mevcut. Bu durum bana birçok açıdan hem yarar sağladı hem de zarar verdi.

İnsanlar biyolojik cinsiyeti kadın olan birinin biyolojik cinsiyeti erkek olan biriyle rekabet edemeyeceğini düşünüyor. Bence trans kadınlara karşı şahit olduğumuz ayrımcılığın sebebi bu. İnsanlar diğer kadınlar karşısında üstünlüğe sahip olduklarını düşünüyor. Bu doğru bir düşünce değil. Onların görüşlerini savunmadığım için insanlar benden veya durumumdan sık sık bahsetmiyor.”

“Sadece kendim için değil tüm transseksüeller için yarışıyorum”

Fotoğraf: Nıke

Mosier, kendinden sonra gelecek transseksüel sporcuların işlerini kolaylaştırmak için mücadele ettiğini söylerken, 4 mil yarışında zorlandığı esnada kendinden sonra gelecek transseksüelleri düşünerek dayanma gücü kazandığını söyledi.

Mosier, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dört dakikalık mil yarışını (bir milin dört dakikanın altında koşulduğu yarış) sık sık düşünürüm… Roger Bannister bu rekoru kırar kırmaz, birçok insan onun ardından bu dereceyle bir mili koştu. Eğer biri bunu başarıyorsa, neden o kişi ben olmayayım ki diye düşünüyorum. Kendi durumum için kimseyi örnek almamış olsam da, belki ben diğer insanlar için örnek olurum.

Ardımdan gelen kişiler için işleri kolaylaştırdığımı bilmek beni başarıya götürüyor ve bu durum beni gerçekten güçlendiriyor.

“Yarışta zorlandığımda, bu durum gerçekten motive kalmama ve yarışa devam etmeme yardımcı oldu çünkü şöyle düşünüyordum: ‘Bunu sadece kendim için değil, tüm transseksüeller için yapıyorum‘.

Kendinizden daha büyük bir topluluk için bir şeyler yapmak gerçekten çok güçlü bir duygu. Bundan vazgeçemezdim çünkü diğerlerinin bana güvendiğini biliyordum… Bu da bende büyük bir baskı oluşturdu.” (AO/ASK)

*Ayşe Ongun, bu haberi Alan Savunması için Pink News’ten çevirdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir