TFF’den kadın futboluna dair skandal karar: Genç Kızlar Türkiye Şampiyonası kaldırıldı
Ali Safa Korkut- TFF, 2019–2020 Kadın Futbol Ligleri Statüsü’nü yayımladı. Yeni statüde, 18 yaşından küçük kadın futbolcuların gelişimlerini sürdürmeleri için düzenlenen Genç Kızlar Türkiye Şampiyonası’nın kaldırıldığı açıklandı. Alan Savunması’na konuşan kadın futbol kulübü yöneticileri, durumu ‘’genç futbolcuların kariyerlerini bitirmeye yönelik bir hamle’’ olarak değerlendirdi.
Türkiye Futbol Federasyonu, Kadın Futbol Liglerinde 2019-2020 sezonuna dair kural ve kararların yer aldığı sezon statüsünü yayımladı. Federasyonun resmi sitesinden yayımlanan statüde kadın futbol kulüplerinin büyük tepkisini çeken bir değişiklik yapıldı.
Değişiklik kapsamında, geçtiğimiz yıla kadar 16 ila 18 yaş aralığındaki kadın futbolcuların gelişimlerini sürdürmeleri için oynatılan ve Türkiye’nin farklı bölgelerindeki kadın futbol takımlarının katıldığı Genç Kızlar Türkiye Şampiyonası’nın federasyon tarafından kaldırıldığı gözlemlendi.
13, 14 ve 15 yaşındaki kız futbolcular Yıldız Kızlar Türkiye Şampiyonası’nda forma giyiyor, 16 yaşlarına geldiklerinde ise maç temposunu kaybetmeyerek gelişimlerinin sürmesi adına Genç Kızlar Türkiye Şampiyonası’nda mücadele etmeye başlıyordu.
Genç Kızlar Şampiyonası’nın kaldırılmasıyla birlikte 16. yaşındaki kadın futbolcular, henüz hazır olmadan A Takım kadrosuna yükselmek zorunda kalacak. Durumu Alan Savunması’na değerlendiren kadın futbol kulübü yöneticileri, kızların yeterince tecrübe kazanmadan A Takımlarda yer almalarının gelişimlerini olumsuz yönde etkileyeceğini ve birçok kadın futbolcunun kendilerinden yaşça büyük takım arkadaşlarıyla rekabet edemeyerek futbol kariyerlerinin başlamadan biteceğini söyledi.
TFF Kadınlar Futbol 1. Lig’in köklü takımlarından Konak Belediyespor Kadın Futbol Takımı’nın Altyapı Antrenörü Cenk Decdel, TFF 2. Lig’den Akdeniz Nurçelik Spor Başkanı Nurcan Çelik ve Genç Kızlar Şampiyonası’nın son şampiyonu TFF 3. Lig’den Horozkent Kadın Futbol Takımı Başkanı Kamil Karabuğa, durumu Alan Savunması’na değerlendirdi.
‘’Federasyon kadın futbolunu bir külfet olarak gördüğünü gösterdi’’
Ali Safa Korkut’a konuşan TFF Kadın Futbol 1. Lig ekiplerinden Konak Belediyespor Kadın Futbol Takımı Altyapı Antrenörü Cenk Decdel, bu değişikliğin, federasyonun kadın futbolunu bir külfet olarak gördüğünün bir göstergesi olduğunu söyledi. Genç Kızlar Şampiyonası’nın kaldırılmasıyla birlikte altyapı oyuncularının oynayacağı maç sayısının azalacağını belirten Decdel, kızların çok az sayıda maça çıktıkları için altyapılarda forma giymek istemediğini ve bu sebeple de Türkiye’de altyapıdan oyuncu çıkmadığını söyledi.
4 senedir kulüpte altyapı antrenörlüğü yaptığını söyleyen Decdel, ‘’Durum zaten böyleyken, Genç kızlar Şampiyonası’nın kaldırılmasıyla birlikte altyapıda forma giyen kızların yıllık olarak yapacakları maç sayısı iyice azaldı. Genç Kızlar Şampiyonası oynanırken de bu sayı azdı, kızlar turnuva sonuna kadar gidebildikleri takdirde maksimum 10 maç yapmış oluyordu ancak sayıca az da olsa bu maçlar kızların gelişimini sürdürmeleri ve moral motivasyonları açısından önemliydi, sporcuları dinç tutuyordu. Bu organizasyonun kaldırılmasıyla birlikte federasyon bu 10 maçı, hatta genel olarak kadın futbolunu bir külfet olarak gördüğünü göstermiş oldu’’ dedi.
Decdel, kızların fiziksel ve sportif gelişimlerini tamamlayamadan henüz 16 yaşında A Takımda mücadele etmek zorunda kalacağını ve sonucunda da kendilerinden yaşça büyük takım arkadaşlarıyla rekabet edemeyerek futbol hayatlarının sonlanacağını söyledi. Yılda maksimum 10 maça çıkabilen 16 yaşındaki bir oyuncu ile yılda 35-40 maça çıkan bir oyuncuyu rekabet içine sokmanın acımasızlık olacağını söyleyen Decdel, şu ifadeleri kullandı:
‘’Bunun bir diğer kötü tarafı ise kızların Genç Kızlar Şampiyonası’ndan sonra oynayacakları başka bir lig kalmamış olması. Şimdi direkt olarak A Takıma geçmek zorunda kalacaklar. Ancak 16 yaşındaki bir futbolcu A Takımda kendini ne kadar gösterebilir ki? Öncelikli olarak bir fiziksel gelişmişlik farkı var zaten. Bu yaştaki bir oyuncu, uzun yıllardır A takım seviyesinde forma giyen, kendinden yaşça büyük bir futbolcuyla rekabete giremez. Şimdi kulüplerinin A Takımlarında şans bulabilmek için mücadele edecekler ve muhtemelen şampiyonluk yarışında çok az zaman bulup kaybolan yetenekler arasında yerlerini alacaklar.
‘’Kadın ligleri, yapılmış olmak için yapılıyor’’
TFF Kadınlar Futbol 2. Ligi’nde mücadele eden Akdeniz Nurçelik Spor’un başkanı Nurcan Çelik de Cenk Decdel ile aynı fikirde. Alt yaş takımlarında forma giyen futbolcuların zaten çok az sayıda maça çıktıklarını belirten Çelik, bu şampiyonanın kaldırılmasıyla birlikte kadın futbolunun bitirildiğini düşünüyor. Çelik, TFF’nin kadınlar ligini önemsemediğini belirtirken konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
‘’TFF, Kadınlar Ligi’ni FIFA’dan ülke puanı almak adına göstermelik olarak oynatıyor. Onlara göre Genç Kızlar Şampiyonası oynansa ne olur oynanmasa ne olur? Zaten bu şampiyona oynatılırken de takımlar finale kadar gidebildikleri takdirde maksimum 10, grup aşamalarında elenmeleri halinde de 3 maça çıkabiliyordu. Yani çocuklar bütün bir yıl boyunca ortalama 6 maça çıkabilmek için hazırlanıyordu. Biz bu sayının federasyon tarafından artırılması için uğraşırken onlar şampiyonayı kaldırdı. Oysa gelişim çağındaki çocukların çok daha fazla sayıda maç yapmaları gerekir. Az sayıda maça çıkabildikleri için halihazırda altyapılarda yer almak istemeyen oyuncular bu karardan sonra muhtemelen kulüp bünyesinde futbol oynamayı düşünmeyecektir. Kadın futbolunun ve futbola gönül veren kadın futbolcuların önlerinin kesilmemesi adına federasyon bu karardan dönmeli.’’
‘’Ligi boykot etmeyi düşünüyoruz’’
Statüyü değerlendiren Genç Kızlar Şampiyonası’nın son şampiyonu Horozkent Kadın Futbol Takımı Başkanı Kamil Karabuğa, bu kararın kadın futbolu adına bir hüsran olduğunu söyledi. Ligde zaten yeterli sayıda maç yapılmazken bu kararla birlikte bir yıl içerisinde oynanan maç sayısının iyice azaldığını belirten Karabuğa, bu uygulamaya acilen son verilmesini gerektiğini söyledi. Bu kararın kadın futboluna indirilmiş bir balta olduğunu söyleyen Karabuğa, şu ifadeleri kullandı:
‘’Şu an itibarıyla Yıldızlar kategorisinde 2004, 2005 ve 2006 doğumlular oynayabiliyor. Bu kararın ardından 16 yaşına gelen futbolcular A Takımda oynamaya mecbur kılınacaklar. Gelişmişlik düzeyi bakımından o yaştaki bir futbolcunun A Takım seviyesinde başarılı olması mümkün değil. Bu karar, kadın futbolcuların kaderlerine terk edildiği anlamına geliyor. Halbuki bu yıllarda, her bir ayın önemi var.’’
Bu karardan dönülmediği halde maçlara çıkmayarak ligi boykot edeceklerini söyleyen Karabuğa, şu ifadeleri kullandı:
“Kadın ligleri yapılmış olmak için yapılıyor. TFF’de bağımsız bir kadın futbolu departmanı yok. Kadın futbolunda takımları dinleyecek sorunlarını çözecek bir muhatap yok. Kadın futbol kulüpleri başkanlarıyla yaptığımız görüşmelerde, bu kararın ardından kadın liglerinin görmezden gelinmesini protesto etmek amacıyla liglere katılmama, maçlara çıkmamayı düşünüyoruz. Kadın futbol birliğinin alacağı her türlü kararı destekliyoruz’’ (ASK)