“Sporda Irkçılık ve Karşıtlığı” çevrimiçi sohbetleri başladı
BoMoVu, Oseminars ve Alan Savunması desteğiyle, “Sporda Irkçılık ve Karşıtlığı” isimli bir çevrim içi sohbet serisine başladı!
Spordaki ırkçılığın ele alınacağı sohbet serisi, futboldaki ayrımcılığa karşı koymak amacıyla çalışmalar yürüten ve bu alanda çalışmalar yapanlara çeşitli fonlar aracılığıyla destekte bulunan Fare Network‘un katkısıyla gerçekleşiyor.
“Sporda Irkçılık ve Karşıtlığı” çevrim içi sohbetleri her hafta bir yerele ve/veya bedensel pratiğe dair sporun farklı alanlarında yer alan ırkçılık sorunlarını alanın aktörleriyle ele alacak.
Sohbetler, bu mesele ile ilgili dünya çapında süregelen diyaloğu beslemeyi ve ırkçılığın sporda takındığı çeşitli maskeleri indirerek hem insanlar hem de toplum hakkında düşündürmeyi hedefliyor.
Seri boyunca futboldaki ırkçılığın sahada ve medyada nasıl görünmez hale geldiği/getirildiği gibi konular akademiden, sivil toplumdan, ilgili spor branşlarında yer alan yönetici ve sporculardan ve spor federasyonlarından konuklarla ele alınacak.
Sporda ırkçılığı ve karşıtlığını çeşitli açılardan ele alacak bu seri, 12 hafta sürecek.
İlk iki hafta Rohingya ile CONIFA konuşuldu
Serinin ilk sohbeti, 24 Eylül Perşembe günü saat 16:00 - 17:00 arasında, soykırımdan hayatta kalma pratiği olarak futbol oynayan Rohingya Futbol Takımı ile başladı. Sohbet, Dr. Nora Didkowsky ile insan hakları aktivisti ve ‘Kanada Rohingya Kalkınma Girişimi’nin kurucularından Saifullah Muhammad’ın katılımıyla gerçekleşti.
Açıkça sistemik bir etnik temizlik şeklini alan ve ırkçı ideolojinin ürünü olan soykırımın müthiş yıkıcılığı karşısında fiziksel ve temsil gücüne bağlı olarak varlığını her şeye rağmen koruyabilen Rohingya futbol takımı, mülteciler için sporun önemini ortaya koyuyor.
Serinin 1 Ekim Perşembe günü gerçekleşen ikinci sohbetinde, devletsiz ve topraksız oldukları için FIFA’ya üye olmayan ulusların bağlı olduğu Bağımsız Futbol Federasyonları Birliği (CONIFA) konuşuldu. Sohbette, CONIFA Genel Sekreteri Jason Heaton ile CONIFA Asya Başkanı Motoko Jitsukawa yer aldı ve CONIFA’nın futbolu tüm cinsiyetler, milletler, ırklar ve ekonomik sınıflar için erişilebilir hale getirmeyi amaçlayan faaliyetlerini anlattı.
Yaklaşan sohbetler
Seri kapsamında 8 Ekim Perşembe günü gerçekleşecek sohbette, ırkçılığı fiziksel şiddet boyutunda her maçta deneyimleyen Amedspor konuşulacak. Konuklar ise geride kalan sezonlarda kulüpte yöneticilik yapan Av. Soran Haldi Mızrak, Direniş Taraftar Grubu’ndan Ramazan Tugay ve kadın taraftarlardan oluşan Mor Barikat taraftar grubundan katılımcılar yer alacak.
15 Ekim’de ise New York Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Sosyal ve Kültürel Analiz Bölümünden Akademisyen Dr. Michael Ralph ve Urbana-Champaign’deki Illinois Üniversitesi’nde Afrika Çalışmaları bölümünden mezun olan, şu anda Antropoloji dalında doktorasını tamamlayan Ezgi Güner’in katılımıyla spor endüstrisindeki ırksal bedenler ve sömürge sonrası miraslar konuşulacak.
Sporda Irkçılık ve Karşıtlığı çevrim içi sohbet serisinde Ekim-Kasım ve Kasım-Aralık ayında yer alacak konuklara ilişkin bilgiler, her hafta Alan Savunması, BoMoVu ve Oseminars‘ın internet siteleriyle sosyal medya hesaplarında paylaşılacak.
Sohbetlere katılım göstermek için Oseminars.com üzerinden kayıt yapabilirsiniz.
Nil Delahaye: Spordaki ırkçılığı, daha derinlemesine ele alan bir seri başlatmak istedik
BoMoVu’nun Kurucusu, Yönetim Kurulu Başkanı ve proje geliştirici ve uygulayıcısı olan Nil Delahaye, söyleşinin ortaya çıkışı ve içeriğini şöyle anlattı:
“Pandemi sürecinde, normalde derneğimizde yüzyüze yaptığımız seminer ve sohbetleri çevrim içi ortama taşımaya karar vermiştik. Bu sohbetler, George Floyd’un katledilmesiyle ırkçılık üzerine yoğunlaşmaya başlamıştı. Bu yaz, sohbetlerimize kısa bir ara verip sporda ırkçılık üzerine daha uzun vadeli ve konuyu daha derinlemesine ele alan bir seri başlatmaya karar verdik.
“Bu seri, FareNet’in “Black Lives Matter” adlı küçük hibesinden destek aldı ve Alan Savunması ile Oseminars iş birliğinde BoMoVu derneğinin bir serisi olarak gerçekleştirilecek. Sporda ırkçılığı ve karşıtlığını çeşitli açılardan ele alacak bu seri, 12 hafta sürecek. Serimiz 24 Eylül’de saat 16:00’da soykırımdan hayatta kalma pratiği olarak futbol oynayan Rohingya takımı ile başladı ve ikinci hafta CONIFA ile devam etti.
“Serimizin ilerleyen haftalarında da çok önemli konu ve konuklarımızla spordaki ırkçılığı irdelemeye devam edeceğiz. Programımızda yer alacak konu ve konuklar büyük oranda netleşti ancak görüşmelerimizin sürdüğü 1-2 kişi daha var. Onlar da kesinleşince tam bir liste halinde yayımlayacağız. BoMoVu, Oseminars ve Alan Savunması’nın sosyal medya hesaplarından güncellemelerimizi takip edebilirsiniz.