“Sporda Irkçılık ve Karşıtlığı” çevrim içi sohbet serisi başlıyor!
BoMoVu, Oseminars ve Alan Savunması iş birliğiyle gerçekleşecek olan “Sporda Irkçılık ve Karşıtlığı” isimli çevrim içi sohbet serisi başlıyor!
Futboldaki ayrımcılığa karşı koymak amacıyla çalışmalar yürüten ve bu alanda çalışmalar yapanlara destekte bulunan Fare Network‘un desteğiyle spordaki ırkçılığı ele aldığımız “Sporda Irkçılık ve Karşıtlığı” isimli bir sohbet serisine başlıyoruz!
“Sporda Irkçılık ve Karşıtlığı” çevrim içi sohbetleriyle BoMoVu, Oseminars ve Alan Savunması her hafta bir yerele ve/veya bedensel pratiğe dair konuşacak iki kişiyi bir araya getirerek sporlarda yer alan ırkçılık sorunlarını ele alacak. Bu sohbetler, bu mesele ile ilgili dünya çapında süregelen diyaloğu beslemeyi ve ırkçılığın sporda takındığı çeşitli maskeleri indirerek kendimiz ve toplum hakkında düşündürmeyi hedefliyor.
Serimizde futboldaki ırkçılığın sahada ve medyada nasıl görünmez hale geldiği gibi konuları akademiden, sivil toplumdan ve sahalardan farklı konuklarla ele alacağız.
Sporda ırkçılığı ve karşıtlığını çeşitli açılardan ele alacak bu seri, 12 hafta sürecek. Serimiz 24 Eylül’de saat 16:00’da soykırımdan hayatta kalma pratiği olarak futbol oynayan Rohingya Futbol Takımı ile başlayacak. Bu örnek, açıkça sistemik bir etnik temizlik şeklini alan ırkçı ideolojinin ürünü olan soykırımın müthiş yıkıcılığının karşısında fiziksel ve temsil gücüne bağlı olarak varlığını her şeye rağmen koruyabilen Rohingya mülteciler için sporun önemini ortaya koyuyor.
Takvim
Eylül ve Ekim ayında gerçekleşecek sohbetlerin programı
Serimizde 24 Eylülde; Çocuk ve gençlik gelişimi, sosyo-ekolojik esneklik ve katılımcı topluluk gelişimi alanlarında araştırmacı, gelişim uygulayıcısı ve liderlik kolaylaştırıcısı olan Dr. Nora Didkowsky ile insan hakları aktivisti ve ‘Kanada Rohingya Kalkınma Girişimi’nin kurucularından Saifullah Muhammad’ın katılımıyla, Rohingya Futbol Kulübü
1 Ekim’de, FIFA’ya üye olmayan tüm futbol federasyonları, devletsiz ulusların bağlı olup çeşitli turnuvalarla yarıştığı Bağımsız Futbol Birlikleri Konfederasyonu (CONIFA),
8 Ekim’de ırkçılığı fiziksel şiddet boyutunda her maçta deneyimleyen Amedspor,
ve 15 Ekim’de ise Michael Ralph ve Ezgi Güner’in katılımıyla spor endüstrisindeki ırksal bedenler ve sömürge sonrası miraslar konuşulacak.
Sporda Irkçılık ve Karşıtlığı çevrim içi sohbet serisinde Ekim-Kasım ve Kasım-Aralık ayında yer alacak konuklara ilişkin bilgiler, her hafta Alan Savunması, BoMoVu ve Oseminars‘ın internet siteleriyle sosyal medya hesaplarında paylaşılacak.
Sohbetlere katılım göstermek için Oseminars.com üzerinden kayıt yapabilirsiniz.
Nil Delahaye: Spordaki ırkçılığı, daha derinlemesine ele alan bir seri başlatmak istedik
BoMoVu’nun Kurucusu, Yönetim Kurulu Başkanı ve proje geliştirici ve uygulayıcısı olan Nil Delahaye, söyleşinin ortaya çıkışı ve içeriğini şöyle anlattı:
“Pandemi sürecinde, normalde derneğimizde yüzyüze yaptığımız seminer ve sohbetleri çevrim içi ortama taşımaya karar vermiştik. Bu sohbetler, George Floyd’un katledilmesiyle ırkçılık üzerine yoğunlaşmaya başlamıştı. Bu yaz, sohbetlerimize kısa bir ara verip sporda ırkçılık üzerine daha uzun vadeli ve konuyu daha derinlemesine ele alan bir seri başlatmaya karar verdik.
“Bu seri, FareNet’in “Black Lives Matter” adlı küçük hibesinden destek aldı ve Alan Savunması ile Oseminars iş birliğinde BoMoVu derneğinin bir serisi olarak gerçekleştirilecek. Sporda ırkçılığı ve karşıtlığını çeşitli açılardan ele alacak bu seri, 12 hafta sürecek. Serimiz 24 Eylül’de saat 16:00’da soykırımdan hayatta kalma pratiği olarak futbol oynayan Rohingya takımı ile açılacak. Bu örnek açıkça sistemik bir etnik temizlik şeklini alan ırkçı ideolojinin ürünü olan soykırımın müthiş yıkıcılığının karşısında fiziksel ve temsil gücüne bağlı olarak varlığını her şeye rağmen koruyabilen Rohingya mülteciler için sporun önemini ortaya koyuyor.
“Serimizin ilerleyen haftalarında devletsiz ulusların yarıştığı kupa olan Conifa, ırkçılığı fiziksel şiddet boyutunda her maçta deneyimleyen Amedspor ve futboldaki ırkçılığın medyada nasıl görünmez hale geldiği gibi konuları akademiden, sivil toplumdan ve sahalardan farklı konuklarla ele alacağız. Çevrim içi sohbetlere katılmak için oseminars.com/ adresinden kayıt yapılabilir.”