Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay: Türkiye’yi satranç ülkesi haline getirdik
Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) Başkanı Gülkız Tulay, federasyon olarak Türkiye İş Bankası ile kurdukları 15 yıllık ortaklığı kutlandığı etkinlikte konuştu. Tulay, yürüttükleri özel projeler ile Türkiye’yi satranç ülkesi haline getirdiklerini dile getirdi.
Türkiye Satranç Federasyonu ve Türkiye İş Bankası’nın 15 yıllık ortaklığının kutlandığı etkinliğe, dünyaca ünlü satranç sporcusu ‘kadın büyük usta’ Judit Polgar da katıldı. 12 yaşında FIDE Top 100 listesine giren en genç sporcu unvanını kazanan, 16 yıl gibi uzun bir süre dünyanın bir numaralı kadın satranç oyuncusu olan, kariyeri boyunca Kasparov da dahil olmak üzere büyükustalar karşısında sayısız zafere imza atan Polgar, 7-18 yaş Türkiye Satranç Şampiyonu olan sporcu kızlarla simultane gösteri maçında bir araya geldi.
Gülce Deniz Aktaş, Tuana Abak, Kayla Nil Zeybek, Rengin Aslan, Elvin Esma Büyük, Elif Zeren Yıldız, Ecrin Efsa Büyük, Gülenay Aydın, Gülce Nehir Kara, Azra Ece Koç, Defne Sade, Sude Hereklioğlu, Handenur Sahin, Esma Doğa Duran, Çisel Anaçoğlu, Safiye Öykü İnce, Hayrun Nisa Şahin, Büşra Özbek, Işıl Can ve Elif Naz Akat’tan oluşan başarılı kız sporcularla çekişmeli ve renkli bir mücadelenin sergilendiği özel karşılaşmaya ünlü satranç yorumcusu Uluslararası Usta Can Arduman da analizleriyle eşlik etti. Kız sporculardan Gülenay Aydın ve Eliz Naz Akat Büyükusta Polgar ile berabere kalmayı başaran sporcular oldu.
Etkinlik çerçevesinde ayrıca; dünyada 9’uncu sırada yer alan Azerbaycanlı ünlü büyük usta Shakhriyar Mamedyarov ile Türkiye’nin en genç büyük ustalarından başarılı milli sporcu, 2019-2020 Türkiye Satranç Şampiyonu Vahap Şanal da heyecanla izlenen bir gösteri maçı gerçekleştirdi.
Gülıız Tulay: Türkiye’yi satranç ülkesi haline getirdik.
Türk satrancında son 15 yıla rakamlara bakıldığında bu işbirliğinin başarısının daha net ortaya çıktığını kaydeden Tulay, “2005 yılında 30 bin lisanslı sporcumuz vardı. Bugün ise Türk Satrancı, 952 bin 121 lisanslı sporcu ile tüm spor federasyonlarının önünde yer alıyor ve 1 milyon lisanslı sporcuya ulaşma hedefimiz için de gün sayıyoruz” dedi.
Antrenör sayısının da arttığını söyleyen Tulay, şöyle devam etti:
“Antrenör sayımız da 7 binden 86 bin 959’a, kulüp sayısı 600’den 2 bin 212’ye, hakem sayımız bin 738’den 11 bin 196’ya ulaştı. Ünvanlı sporcu sayımızı 39’dan 199’a çıkardık. Satrançta sporcuların yaşadığı en büyük onur olan ‘Büyükusta’ sayımız 1’den 12’ye ulaştı. Şu anda FIDE listesinde Türk satrancı ‘Büyükusta’ların yanı sıra 2 Kadın Büyükusta, 28 Uluslararası Usta, 5 kadın Uluslararası Usta, 70 FIDE Ustası, 15 Kadın FIDE Ustası, 43 Usta Adayı, 24 Kadın Usta ile temsil ediliyor.
Bu süreçte 24 dünya şampiyonluğu, 30 dünya ikinciliği ve 38 dünya üçüncülüğünün yanı sıra 68 Avrupa şampiyonluğu, 67 Avrupa ikinciliği ve 55 Avrupa üçüncülüğü elde edildi. Uluslararası turnuvalarda toplam 490 madalya kazandık. 2012 yılında 42. Sırada tamamlandığımız Olimpiyatlarda 2016 yılında 6’ıncı olarak tarihimizin en önemli derecesini elde ettik. Dünya Takımlar Satranç Şampiyonası’nda A Milli Takımımız, dünya devlerinin karşısında sergiledikleri performansla, ‘Invincible-Yenilmez Türkiye’ dedirtti. Dünyanın satrançta en güçlü 5 ülkesi arasında yer aldık ve tarihi bir başarıya imza attık”