Diğer Sporlar, Dünya

Paralimpik milli tenisçi Büşra Ün, Ertuğrul Özkök’e tepki gösterdi

Alan Savunması

Paralimpik Oyunlar’a katılan ilk Türk kadın tenisçi Büşra Ün, kendisiyle ilgili köşe yazısında branşı yerine engelli oluşunu ön plana çıkaran Ertuğrul Özkök’e tepki gösterdi. Ün, “Engelli bir sporcu gördüğünüzde ‘Yazık, çocukcağız en azından bir şeyle uğraşıyor’ demekten vazgeçin” dedi.

Hürriyet gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök, 17 mayıs pazar günü Hürriyet gazetesinde yayımlanan köşe yazısında farklı branşlarda mücadele eden Türkiyeli milli sporculara yerdi.

Özkök, “Milli sporcularımız evde neler dinliyor” başlıklı yazısında Büşra Ün, Duru Güneş Yalçın, Büşra Katipoğlu, İlke Özyüksel, Yasemin Adar, Yasmani Capello ve Ramil Guliyev’in karantina sürecinde evde ne tür müzikleri ve kimler dinlediğini sordu ve bunu okurlarıyla paylaştı.

Özkök; sporculardan Yasemin Adar, Duru Güneş Yalçın, İlke Özyüksel ve Büşra Katipoğlu’nun kimleri dinlediğini paylaştığı bölümlerde, başlıklarda ilgili sporcunun hangi branşta mücadele ettiğine verirken (“Kayaya tırmanırken Büyük Ev Ablukada”, “Karakuşak bir hip hop dinleyicisi“, “Pentatlonda “Naim’i bir numaraya koymak“, “Mindere Sezen’le çıkıp Reynmen’le inmek“) paralimpik milli tenisçi Büşra Ün de ise bunu yapmak yerine engelli oluşunu ön plana çıkardı.

Özkök, Ün’ün hangi şarkı ve şarkıcıları dinlediğini paylaştığı bölümü, “Bir genç kız tekerlekli sandalyede neler dinler” başlığıyla sundu.

Ertuğrul Özkök’ün ilgili köşe yazısı

Büşra Ün: “Özkök, düzeltme yapmaya çalıştı ama beni yine anlamadı”

Bunun ardından Büşra Ün’ün Özkök’ü arayıp rahatsızlığını bildirdiği anlaşıldı. Zira bunun üzerine Özkök, 19 Mayıs Salı günü yayımlanan “Alkışlı tecavüzün 37 yıl sonra gerçek sahneleri” başlıklı köşe yazısında konuyla ilgili bir düzeltme yayımladı ve şu ifadeleri kullandı:

PAZAR günü milli sporcuların 19 Mayıs Bayramı için Apple Music’te yaptıkları dinleme listelerini yazmıştım.

Paralimpik Olimpiyatlar tekerlekli sandalye tenisine katılan sporcumuz Büşra Ün, yazımın başlığına üzülmüş.

“Bir genç kız tekerlekli sandalyede neler dinler” demiştim.

“Ben genelimle değil, yaptığım sporla konuşulmak istiyorum” diyor.

Başlığın kırıcı olduğunu hiç düşünmemiştim. Ama tabii ki böyle bir hassasiyeti varsa onu da anlamak gerekir.

O nedenle arayıp sohbet ettim. İnşallah gönlünü alabilmişimdir.

Büşra Ün: Engelli sporcuları sosyal sorumluluk projesi olarak görüyorsunuz

Özkök’ün düzeltme yazısının ardından Ün, Twitter üzerinden bir açıklama yaparak hala ne demek istediğinin anlaşılamadığından yakındı. Rahatsızlığının, engelli olarak anılmak değil engelli sporcuların sporcu yerine koyulmaması olduğunu söyleyen Ün Özkök ve tüm kamuyouna tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

“Tepkimi anlayışla karşılayıp düzeltme yapmaya çalışan Ertuğrul Özkök’e teşekkür ederim. Ancak tam anlaşılmadığımı fark ettim. Tüm engelli sporcular adına buradan açıklama kararı aldım. Benim hassasiyetim; engelli olarak anılmak değil, engelli sporcuların sporcu yerine koyulmaması.

“Yasemin Adar’ın başlığında minder, Duru’da kaya tırmanışı var. Bende ise tekerlekli sandalye.. Haberde benim yerime Çağla Büyükakçay olsaydı, “kortta” kelimesi geçerdi. Çünkü aynı işi sandalyede yapınca, sponsorluk alan profesyonel sporcu yerine çoğunlukla sosyal sorumluluk projesi oluyoruz.

“Engelli bir sporcu gördüğünüzde “Yazık, çocukcağız en azından bir şeyle uğraşıyor”dan “Sporcumuz bizi gururlandırıyor”a geçemiyorsanız, yaşadığımız zorluklara istemeden bir zorluk da siz katacaksınız. Bize engelli dediğiniz için değil, bakış açınız yüzünden kırılıyoruz.

“En azından bugünden itibaren buna dikkat etme kararı alırsanız bana hem doğum günümde hem de ülkemizin spor bayramında güzel bir hediye vermiş olursunuz. Yazdıklarımı okuduğunuz ve bu paylaşımımın altına nefret içerikli yazılar yazmayacağınız için şimdiden teşekkür ederim”.

Çağla Büyükakçay: Bazı haberler ‘yapılmış’ olmak için yapılıyor

Aynı payaşımı Instagram hesabında da yapan Ün’e, milli tenisçi Çağla Büyükakçaydan da destek geldi.

Büyükakçay, Ün’ün gönderisi’ne “Büşracım, maalesef bazı haberler ‘yapılmış’ olmak için yapılıyor. Bu başlığı atmak hiç yakışmamış, daha çok şeyler yazmak istiyorum ama kötü niyet olmadığını düşündüğüm için susuyorum. Keşke bir haberi hakkıyla yapmaya biraz daha özen gösterseler.. Sen bizim gururumuzsun, başarılarla dolu nice senelerin olsun. (ASK)

İlginizi Çekebilir

...
“Sporu kadın ya da erkek olarak ayırmak doğu değil”
Merve Tuncel, 800 metre serbest stilde olimpiyat A barajını geçti
Panseksüel sporcu, şişme kadınla evlendi: “Ateşli ve şefkatli”
...
Öğrencilerini istismar eden antrenöre ikinci kez tahliye

Popüler Haberler

...
Başörtüsüyle spor yapan hâfıza linç girişimi: “İzlerken utandım, sen kadınsın, edebini bileceksin!”

1030 kere okundu.

...
Fatih Terim’den trans kadın Selin Ciğerci ile evli olan Tuzlasporlu futbolcu Gökhan Çıra’ya transfobik gönderme

1025 kere okundu.

Kadın kick boksçular, Dünya Şampiyonası’na damga vurdu

940 kere okundu.

  1. https://vinturigallery.com/
  2. https://www.pelumrd.org/
  3. https://www.reachtbnetwork.org/
  4. https://verticalrhythm.org/
  5. https://praznikmimoze.com/
  6. https://chattanoogaanc.org/
  7. https://www.ffbanimalshelter.org/
  8. https://www.climatecostproject.org/
  9. https://marychristiefoundation.org/
  10. https://sunyeye.org/
  11. https://www.aftib.org/
  12. https://www.nspsmo.org/
  13. https://fictiontofashion.com/
  14. https://www.cmu-cisr.org/
  15. https://alansavunmasi.org/
  1. HOME