NUR Kadın Futbol Kulübü: Bir kadın futbol kulübünden daha fazlası
Londra’da yaşayan Müslüman kadınlar tarafından kurulan NUR Kadın Futbol Takımı, kısa sürede büyük bir başarı elde ederek henüz ilk yılında, mücadele ettiği ligde şampiyonluğa ulaştı.
Kulübü kadınların, müslüman kadınların maruz kaldıkları cinsiyetçi ve islamofobik yaklaşımlar karşısında özgürce ve rahat bir şekilde futbol oynamaları için kurduğunu söyleyen Iqra Ismail, kuruluş hikayesini FIFA’nın resmi sitesine anlattı, Ayşe Ongun da Alan Savunması için çevirdi..
“Ben islamofobinin, ırkçılığın ve cinsiyetçiliğin karşısındayım”
Iqra Ismail, etnik azınlıklar için kadın futbol kulübü olan NUR’u kurdu.
Geniş çapta yankı uyandıran NUR’un açılımı “Direnci Asla Hafife Alma (Never Underestimate Resilience)”dır.
Futbol oynamak yeterince basit görünür: Formanızı, şortunuzu ve kramponunuzu giyer, koşmaya başlarsınız.
Ancak her zaman bu kadar kolay mıdır? Siyahi bir Müslüman kadınsanız, bu o kadar kolay değil ve İqra Ismail bunu çok iyi biliyor. Somali asıllı İngiliz oyuncu “İslamofobi, ırkçılık ve cinsiyetçilik konusunda bir nevi kısa çöpü ben çektim. Ben islamofobinin, ırkçılığın ve cinsiyetçiliğin karşısındayım” dedi.
TIKLAYIN- Ramazan, antrenman ve karantina: Müslüman kadın sporcuların başarısının sırrı ne?
Sözlerine “Müslüman bir kadın olarak verdiğim en büyük savaştı” diyerek devam eden Ismail, “Kadın futbolu gelişiyor ama dürüst olmak gerekirse daha çok toplumdaki beyaz kesim için, daha fazla ayrıcalığa sahip insanlar ve toplumlarının önde gelenleri için gelişiyor. Böylece temelde az biraz başarı kazanabiliyor. Müslüman bir kadın olarak sadece kendi topluluğumda değil ayrıca dünyanın geri kalanında da daha fazla kısıtlama, daha fazla stereotip var” dedi.
Iqra Ismail, şöyle devam etti:
“Zor bir durum çünkü formamın biraz farklı olması gerekiyor. Dini inancımdan dolayı şort veya şort tarzı şeyler giyemiyorum. Bu açıklamak zorunda olduğum bir şey çünkü futbol oynuyorum ama futbol oynayan diğer insanlara göre biraz daha farklıyım. Bu çok büyük bir fark değil ama bazen ufak bir yanlış anlama meydana geliyor ve diğerleriyle aynı olmadığımı hatırlıyorum.”
“Burası, kızların kendilerini rahat hissedebilecekleri bir yer“
Sürekli kendini açıklamak zorunda kalması, yanlış anlaşılması veya ayrımcılığa uğraması Ismail’in aklına siyahi Müslüman kadınların kendilerini rahat hissedebileceği ve anlaşılabilecekleri bir yer oluşturma fikrini getirdi. “Gençken, birkaç kez bu düşüncemi hayata geçirmeyi denedim. Birkaç arkadaşımla bu durumu çok fazla tartışıyordum” dedi.
“O zamanlar aramızda şöyle konuşuyorduk: ‘Buraya kabul edilmiyoruz ama bir gün kabul edileceğimiz, bu kızların futbol oynayabileceği ve kendilerini rahat hissedebilecekleri bir yer olacak. Kariyerlerimizi inşa ettiğimizde ve çok fazla para biriktirdiğimizde, bunu ancak o zaman gerçekleştirebileceğiz’ dediğimi hatırlıyorum. Geçen sene bu şansa sahip oldum ve bir turnuva düzenledim. Bu turnuvaya katılan çok fazla kız oldu.
TIKLAYIN- “Başörtülü Müslüman kadınlar, spor yaparken başörtüleri sebebiyle ayrımcılığa uğruyor”
“Turnuvaya olan rağbet düşündüğümden çok daha yüksekti. Bu kızların çoğu saf yeteneğe sahip. Onların sadece yeteneklerini sergileyecekleri bir yere ihtiyaçları vardı. İşte bu yüzden siyahi kadınlar ve etnik azınlık (BAME) için bir futbol kulübü olan NUR’u (Direnci Asla Hafife Alma) kurduk”
Arkadaşları Amirah Jama ve Badra Osman’ın desteğiyle Ismail’in düşüncesi kısa süre içinde gerçek oldu. İlk antrenmandan sonra NUR’un sadece boş bir hayal olmadığı anlaşıldı. Toplumda ilgi uyandırmıştı.
İngiltere Futbol Federasyonu birinci seviye antrenörlük sertifikasına sahip olan Ismail, “21 Haziran’da ilk antrenmanımızı gerçekleştirdiğimizde, gerçekten futbola ne kadar çok ihtiyaç olduğu ortaya çıktı” dedi. “Kulüp büyümeye devam etti. 15 kızla başlamıştık, sayı daha sonra 18’e, 23’e, 40’a yükseldi. Kulübe katılım sayısı katlanarak arttı. Bu şekilde bir artış yaşanacağını asla düşünmezdim.”
“Kızların futbol oynayacakları bir ortama sahip olmalarını istiyorum”
Futbola olan aşkı büyük bir Chelsea taraftarı olan erkek kardeşi sayesinde çok küçük yaşta başladı. Ismail maçları erkek kardeşiyle birlikte izliyordu. Eğer biri ona futbol oynayamayacağını söylese, onların yanıldığını kanıtlamak için daha fazla hırslanıyordu.
“Bu kadar bariz bir şekilde ihtiyaç duyulan bir kulübün daha önce kurulmamış olduğuna inanmak bana çılgınca geliyor” dedi. “Belki de böyle bir kulübe ne kadar çok ihtiyaç duyulduğunu bir tek ben bu kadar bariz bir şekilde anlıyordum çünkü bu işlerin içindeydim. Bunu gerçekleştiren kişi ben olduğum için mutluyum. Eğer bu kişi ben olmasaydım, bir başkasının bunu gerçekleştirmesini isterdim. Ben sadece kızların futbol oynamasını ve futbol oynayacakları bir ortama sahip olmalarını istiyorum.”
“Bizden nefret edenler yalnızlar ama biz bir takımız”
Sosyal medya çağında Ismail ve takım arkadaşları Instagram’da, Facebook’ta ve Twitter’da hâlâ düşmanca davranışlara maruz kalıyor. Bu tür taciz ne yazık ki dünya çapında çok sayıda oyuncunun hâlen uğraşmak zorunda olduğu bir durum.
20 yaşındaki oyuncu “Sosyal medya çok olumlu bir yer olabilir ama aynı zamanda oldukça zehirleyici bir yer” dedi. “Engelle butonunu kullanıyorum. Size karşı dürüst olacağım, engelle butonu güzel bir şey.”
Oyuncularımla konuştuğumu hatırlıyorum. Onlara “İnsanların kesin konuşacağı zamanlar olacaktır. Onların tek bir kişi olduğunu ama bizim beraber hareket ettiğimizi, bir takım olduğumuzu unutmamanız gerekiyor” dedim. “Birbirimizi temsil ediyoruz ve birbirimizi koruyoruz. Bunu unutmayın. Onlar sadece ekranın gerisinde kalan insanlar. Bizler için çok fazla değerleri yok ve söyleyebileceklerinin önemi yok.”
“Hepimiz büyüyen ırkçılıktan payımıza düşeni aldık“
“Hepimiz büyüyen ırkçılıktan payımıza düşeni aldık. Ne söylenebileceğini biliyorduk: ‘Futbol oynayamazsın. Mutfakta olman lazım.’ İşte bu tip şeyler. Tüm yeteneklere sahip olduktan sonra, sadece gülüp geçiyorsunuz.”
Hâlen sosyoloji ve psikoloji bölümü öğrencisi olan Ismail için gelecek neslin de NUR’dan yararlanabilmesi özellikle önemli. Birçok kız, 15 ve 16 yaşlarında futbol oynamayı bırakıyor çünkü aileleri onların eğitimlerine odaklanmasını istiyor. Dört veya beş sene sonra tekrar futbol oynamaya başlıyorlar. Ancak Ismail bu arayı kapatmak istiyor.
“Bu ara U10, U13, U16, U6 ve hatta U8 gibi küçük yaş grupları için gerçekten önemli” dedi. “Futbol için direnç ve tutku fikrini genç yaşta aşılamanız gerekiyor. Bu fikri erkenden aşılamak ve şunu söylemek istiyorum: ‘Biliyor musunuz? Futbol tutkunuzsa, onunla birlikte ilerlemeye devam etmelisiniz.’
“Bu fikri oluşturabilmeleri, geliştirebilmeleri ve akıllarından çıkarmamaları için genç yaştan başlatmamız lazım. Eğer bu yapmak istedikleri şeyse, sorun yok. En azından bunda başarılı oldular. Yapmak istediklerini anlamaları için imkânları ve zamanları oldu. Bu kızların çoğunun imkânı olmadı.” (AO/ASK)
NUR Kadın Futbol Takımı NUR Kadın Futbol Takımı