Diğer Sporlar, Dünya, Futbol

Marmara Üniversitesi’nde ‘Spor ve Kadın’ zirvesi düzenlendi: ”Spordaki en büyük sorun cinsiyetçilik”

Alan Savunması

Marmara Üniversitesi’nde Ekonomik ve Sosyal Alanda Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (ESKAR) Spor ve Kadın Zirvesi düzenledi.

Türkiye’de kadın sporuna ve kadın sporculara verilen önemin konuşulduğu zirvede Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Fair-Play Komisyonu Başkan Yardımcısı Semra Demirer, FIFA kokartlı Türkiyeli ilk kadın hakem Lale Orta, Su Altı Sporları Federasyonu Başkanı Şahin Özen, eski milli voleybolcu Dr. Esra Gümüş, A Milli Kadın Basketbol Takımı Menajeri Yasemin HorasanAvrupa 2’ncisi milli tekvandocu Meryem İyin, milli paralimpik yüzücüler Beytullah Eroğlu ve Uğurcan Özer ile beIN Sports spikeri Nazlı Canyurt, katılımcılarla deneyimlerini paylaştı.

”Emine Bulut ilham kaynağımız oldu”

Açılış konuşmasını yapan Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi ve ESKAR Müdürü Prof. Dr. Fatma Ayanoğlu, zirveyi düzenlerken Emine Bulut’tan ilham aldıklarını belirtti.

Ayanoğlu, “Türkiye’nin ilk kurulan kadın araştırma merkeziyiz. Göreve geldiğim andan itibaren üniversite yönetimi bizleri destekledi. Birçok çalışma yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Vahim bir şekilde aramızdan ayrılan Emine Bulut, bu zirvenin ilham kaynağı olmuştur. Beni yalnız bırakmayan ve spora gönül vermiş herkese çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.


”Ülkemizdeki sporlarda cinsiyetçi bir algı var”

Gazeteci Başak Koç’un moderatörlüğü ve gazeteci Zekiye Özbay’ın sunuculuğunda gerçekleşen zirvede görüşlerini aktaran Kadın Basketbol Milli Takım Menajeri Yasemin Horasan, spordaki cinsiyetçilik hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye’deki spor branşlarında cinsiyetçi bir algının olduğunu ve bunun başarıya yönelik büyük bir engel teşkil ettiğini söyleyen Horasan, şunları söyledi:

”Ülkemizde şöyle bir algı var: ‘erkekse futbol ve basketbol oynar, kadınsa voleybol oynar’. Bu algı önümüzdeki en büyük engellerden bir tanesi. Yetenekli, çalışkan ve doğru pozisyonlarda bulunma konusunda şanslıydım. Bu sayede şu anda bulunduğum konuma geldim. Tabi sadece şans yetmiyor, çok da çalışmak gerekiyor.”


”Sporda aşamadığımız en büyük sorun, cinsiyetçi söylem”

Zirvede görüşlerini aktaran Anadolu Ajansı Spor Haberleri Yayın Yönetmeni Ersin Şiyhan ise sporun, toplumların evrensel dili olduğunu ancak resim, müzik ve edebiyat gibi evrensel sanat dallarının aksine cinsiyetçi söylem ve öğeler barındırdığını söyledi:

Sporda aşamadığımız en büyük sorun, cinsiyetçi söylem. Hala ’12 Dev Adam’ ve ‘Filenin Sultanları’ gibi ayrımcı ifadeleri kullanıyoruz. Sporun her branşında bu ayrımcılık yapılıyor. Türk spor medyası 2 temel sorunun üzerine inşa edilmiş. Futbol bazlı bir spor medyası var. İkincisi de bunun getirdiği dil. Kullanılan dil, bizi bu sürece doğru itti.

”Futbolu çok sevdiğim için hakemliğe başladım”

Fotoğraf: AA

Etkinlikte konuşan Lale Orta, Türkiye’deki kadın sporcu sayısıyla ilgili bir sunum yaptı. Futbolu çok sevdiği için hakemliğe başladığını belirten İlk FIFA kokartlı Türk kadın hakem Lale Orta, İstanbul yapılan UEFA Süper Kupa finaline UEFA Başkanı Aleksander Ceferin’in özel davetiyle gittiğini belirtti.

Karşılaşmayı kadın bir hakemin yönetmesi hakkında konuşan Orta, ”Ben geçmişte bu tip maçları yönettim, o maçı da yönetebilirdim, yönetecek kaliteye de sahibim. Futbolu çok sevdim ve bu yüzden hakemliğe başladım. Almanya bu sene, Fransa ise geçtiğimiz yıl kadın hakemlere görev vermeye başladı” diye konuştu.

”Kadın isterse her şeyi başarabilir”

Mili paralimpik yüzücü Beytullah Eroğlu ise sözlerine Paralimpik yüzmede Dünya 2’ncisi olan Sümeyye Boyacı hakkında övgü dolu sözlerde bulunarak başladı.

Paralimpik sporcular olarak büyük başarılar elde etmelerine rağmen basına çıkıp kendilerini tanıtamadıklarını, seslerini duyuramadıklarını söyleyen Eroğlu, şunları söyledi:

”Paralimpik yüzmede kadınlarımız çok başarılı. Ben 15 yaşında Avrupa şampiyonu oldum ve rekor kırdım ve ‘yüzyıl da geçse kimse bu rekoru kıramayacaktır’ diye düşündüm. Ama Sümeyye Boyacı Dünya 2’ncisi olarak bu rekoru kırdı. Bir Türk dünyaya bedeldir, bir kadın da istediği zaman her şeyi başarabilir.”

Zirvenin sonunda konuşmacılara plaket verildi. (ASK)

*Bu haberi, Anadolu Ajansı‘nın zirveyle ilgi yaptığı haberden yararlanarak yazdık.

İlginizi Çekebilir

...
Ruqsana Begum: “Benim hikayem bokstan daha büyük”
...
Tarihe geçen kadın e-spor oyuncusu Helin Erol’a cinsiyetçi saldırı
...
Türkiye’nin ilk kadın parkur sporcusu olan Hazal Nehir’e büyük ödül
...
Milli dalışçı Birgül Erken, rekor denemesine hazırlanıyor

Popüler Haberler

...
Dilara Gedikoğlu: Cinsiyet ayrımı sadece sporda değil toplumdaki çoğu noktada karşımıza çıkıyor

370 kere okundu.

...
Biseksüel boksör Nicola Adams, ırkçı ve homofobik saldırıları TikTok videosuyla gözler önüne serdi

320 kere okundu.

...
Gay Games Hong Kong 2022 kayıtları ertelendi

315 kere okundu.

  1. https://vinturigallery.com/
  2. https://www.pelumrd.org/
  3. https://www.reachtbnetwork.org/
  4. https://verticalrhythm.org/
  5. https://praznikmimoze.com/
  6. https://chattanoogaanc.org/
  7. https://www.ffbanimalshelter.org/
  8. https://www.climatecostproject.org/
  9. https://marychristiefoundation.org/
  10. https://sunyeye.org/
  11. https://www.aftib.org/
  12. https://www.nspsmo.org/
  13. https://fictiontofashion.com/
  14. https://www.cmu-cisr.org/
  15. https://alansavunmasi.org/
  1. HOME