Diğer Sporlar, Dünya

Kız Gibi Off-Road: “Biz yarışırken eşlerimiz çocuklarımıza bakıyor, alanda servis yapıyor”

Sakine Orman

Cinsiyet eşitsizliğinin yarattığı tahribat sebebiyle Türkiye’de “Off-Road, araba yarışı ve/veya motor sporları” denince akla ilk olarak erkekler geliyor.

Ancak bir araya gelen bir grup kadın, bu cinsiyet eşitsizliği ve algıyı yıkmak için “Kız Gibi Off-Road” adını verdikleri bir off-road takımı kurdu.

4×4 arazi araçlarıyla engebeli yollarda yapılan Off-Road’da bireysel olarak pilotluk yaparken tanışan 6 kadının, kendilerinin de bu sporu yapabileceklerine inanarak 5 yıl önce kurdukları Kız Gibi Off-Road kulübü, bugün yaklaşık 40 üyeye ulaşmış durumda.

Türkiye’nin ilk kadın off-road kulübü olma özelliğine sahip kulüpteki kadınlar, zaman için bu kulübü dernekleştirerek off-roada merak salan kadınları cesaretlendirme çalışmalarına başladı.

“Karadeniz Kupası” ve “Türkiye Off-Road Şampiyonası”nın yanı sıra “Baja Troia Turkey” ile “Uluslararası İran Off-Road Kupası” yarışlarında yer alan kulübün kurucu üyelerinden Hilal Köksal ile Kız Gibi Off-Road’ı konuştuk…

“Aynı ortak zevki paylaşan kadınları aynı çatı altına toplamak istedik”

Kız Gibi Off-Road ekibini oluşturan kadınlar nasıl bir araya geldi? Öncesinde bir tanışıklığınız var mıydı?

Ekibimiz, çeşitli Off-Road yarışlarında rakip olarak karşılaşma ve tanışmayla bir araya geldi. Zaman geçtikçe rakip olmanın dışında her birimiz sıkı bir arkadaş grubuna dönüştük.

Kız Gibi Off-Road takımını ve derneğini kurma fikri nasıl ortaya çıktı ve ekibinizde toplam kaç kadın var?

Suzan Yelman ve Handegül Turunç, kafa kafaya vererek bu fikri ortaya attı ve hepimizin kafasına yattı. Bu işi resmiyete dökmek istememizin asıl sebebi, aynı ortak zevki paylaşan kadınları aynı çatı altına toplayarak özellikle genç arkadaşlarımızın Off-Road ve Doğa Sporlarına olan ilgilerini arttırmaya çalışmaktı. Tabii ki bunun yanında bir kadın derneğiyiz ve sadece spor değil her alanda, farklı bölgelerdeki kadınlara ve gençlere ulaşıp sosyal, kültürel ve ekonomik olarak katkı yapabilmek için işi resmiyete dökmemiz gerekiyordu.

Dernek olarak şimdiye kadar çocuklarımıza destek olmak için Koruncuk Vakfı’nı da davet ederek bir “Motosiklet Teori Semineri” düzenledik. Bu seminer, dernek üyelerimizden “Amazon Riders”ın kurucusu Beste Hacıberber’in aracılığı ve Türkiye’nin saygın motosiklet eğitmenlerinden Namık Kutlu’nun konuşmacılığında gerçekleşti. Yine aynı seminere Türkiye’nin ilk Enduro Motosiklet yarışçısı arkadaşımız Gökçen Kabaş da katıldı kadınlarla gençlere ilham veren öykülerini anlattı. Seminerin sonunda Koruncuk Vakfı’ndaki 10 çocuğumuzun 1 yıllık eğitim masrafını karşılamış olduk. Bu tip katkılar sağlamak için organizasyonlar yapmak istiyorsanız resmi bir dernek olmanızda fayda var.

Bugün dernekte resmi olarak yaklaşık 30 kayıtlı üyemiz var. Kayıtlı üyeler haricinde bizlere destek olmak, aynı amacı paylaşmak isteyen binlerce destekçi kadın arkadaşımız mevcut.

“İsmimiz ABD’deki bir off-road takımından geliyor, farklı coğrafyalarda olsak da amacımız aynı”

“Kız gibi” ismini seçmenizdeki ana sebep neydi? Neden “Kız Gibi?

Aslında “Kız Gibi” ismini biz seçmedik. Dernek fikri ortaya çıkınca Türkiye’de daha önce yapılmamış bir şey olduğu için yurtdışındaki örneklerini araştırmaya başladık. Sonra tesadüfen Amerika’da “Off-Road Like a Girl” diye bir grup bulduk, yani Türkçesi “Kız Gibi Off-Road”. Ardından dernek üyemiz Tuba Ergür Kaya, bu grubun kurucusu Andrea Bullard ile fikir alışverişinde bulunmak için Andrea ile mailleşmeye başladı. Türkiye’yi çok tanımadıkları için de dünyanın öbür ucundan böyle hevesli kadınlardan oluşan bir grupla tanışmak onları da çok mutlu etti. Hatta biz Off-Road Like a Girl grubunun logolarını çok sevdiğimizi söyleyince Andrea kendi logo tasarımlarını kullanabileceğimizi, hepimizin farklı coğrafyalarda olsak da artık aynı amaç için bir araya geldiğimiz dostlar grubu olduğumuzu söyledi. Biz de çok sevdiğimiz logo tasarımlarını büyük bir memnuniyetle kullanmaya başladık. E tabii resmi dernek olacağımız zaman da onların adının birebir çevirisini kullanmak istedik.

Bir başka haber için Off-Road yarış pilotu İlayda Hancı Korkut, bir röportajında yardımcı pilotluğunu eşinin yaptığını, bu durumun da kendisi için bir avantaj olduğunu söyledi. Kız Gibi Off-Road ekibinin Youtube’taki bir videosunda da Off-Road için yanınıza almanız gerekenlerden birinin eşleriniz veya babalarınız olduğunu söylüyorsunuz. Pilotların yardımcı pilotluğunu yapan insanların, çok yakından tanıdığı ve bildiği insanlar olması bu spor için önemli mi? Önemliyse bunun avantajları nelerdir?

Bizim videomuzdaki esprimiz yanlış anlaşılmış sanırım. Eşlerimizi babalarımızı tabii ki çok seviyoruz. Girdiğimiz yarışlarda büyük özveriyle ellerinden geleni yapıyorlar. Biz yarışırken çocuklarımıza bakıyorlar, servis alanında bekleyip etap sonrası ne ihtiyaç olabilir diye hazırlık yapıyorlar. Etap biter bitmez gelip tebrik edip su veriyorlar. Tabii ki seyirci parkurlarındaki geçişlerimizde birbirinden güzel çektikleri fotoğrafları da unutmamak lazım.

Biz yarışlarda yardımcı pilot olarak da kadınları tercih ediyoruz. Tabii ki eğer başka bir kulüpten bir erkeğe yardımcı sürücülük yapmak için teklif geldiyse bireysel olarak bunu da memnuniyetle yapıyoruz ama dernek olarak girdiğimiz yarışlarda iki yarışmacı da mutlaka kadın oluyor.

Kadın-Erkek gibi bir ayrım yapmak yanlış olur ama genel olarak pilotla yardımcı pilotun birbirini iyi tanıması avantajlı bir durum. Pilotajının nasıl olduğunu bilmediğiniz bir sürücüye yardımcı pilotluk yaparak canınızı emanet etmeniz sizi büyük strese sokar, aynı şekilde yol okumasının nasıl olduğunu bilmediğiniz bir insanın yönlendirmesiyle araç kullanmak da pilotu büyük strese sokacaktır. Bu yüzden hem pilotun hem yardımcı pilotun birbirini iyi tanıyor olması büyük avantaj sağlar.

“Erkekler, yarışlarda onları yenince durumun cinsiyetle bir alakası olmadığını anlıyorlar”

Kadınlar ülkemizde ne yazık ki hayatın pek çok alanında ayrımcılığa uğruyor. Sporda da bu böyle. Sizler, erkeklerin egemen olduğu bir sporda mücadele eden kadınlar olarak herhangi bir ayrımcılık yaşadınız mı?

İlk yıllarda maalesef özellikle bu ekstrem sporlarla uğraşan bütün kadınların başına bu tip olaylar gelmiştir ama artık off-road sporu için bu algının yavaş yavaş yıkıldığını görüyoruz. Bu algıyı yıkmak için erkek rakiplerimizle karşılaşıp onları yenince durumun cinsiyetle bir alakası olmadığını anlıyorlar. Diğer branşlarda da umutluyuz. Ayrımcılığa uğramanın son bulacağı bir gelecek için tüm kadınlarımız adına dernek olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Ataerkil bir toplum olmamız sebebiyle erkek çocukları, ebeveynlerinin yönlendirmeleriyle arabalarla henüz küçük yaşlarda tanıştırıldığı ve haşır neşir olduğu için ülkemizdeki pek çok kadına kıyasla arabalar konusunda daha bilgili ve tecrübeli olabiliyorlar. Kız çocukları da tam tersi, ev işleriyle ve ailedeki erkeklere hizmet ederek büyüyor. Siz bu ataerkil yetiştirilme tarzının, kadınların motor sporlarında bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda olmasında etkili olduğunu düşünüyor musunuz?

Biz biraz şanslı bir azınlığız galiba. Yine dernekten örnek verecek olursak aramızda babası-eşi bu tip sporlarla ilgilenenler ve kızlarına destek olanlar var fakat ailesi bu sporlara hiç ilgi duymamış ama bugün yarışan arkadaşlarımız da var. Onların da aileleri kızlarının ekstrem sporlara olan ilgisine kayıtsız kalamamış ve kendileri yapmasalar da desteklerini hiçbir zaman esirgememiş aileler.

“İlgi duyan tüm kadınları aramıza bekliyoruz”

Sizlerin yolundan ilerleyip yarış pilotu olmak isteyen kız çocukları ve kadınlara ne önerirsiniz? Nasıl bir yol izlemeliler?

Kız çocukları ve kadınlar hayallerinden vazgeçmesin. Bütün ilgi duyan kadınları aramıza bekliyoruz. Bizlerden fikir almak için her zaman çekinmeden Kız Gibi Off-Road’a ulaşabilirler. Elimizden geldiğince yardımcı olmaktan mutluluk duyarız. “Çünkü Birlikte Daha Güçlüyüz!”


İlginizi Çekebilir

Sekiz şehirde “Herkes İçin Bisiklet!” seferberliği
Florida eyaleti, trans kadın ve kız çocuklarının okullardaki kadın sporlarında yer almasını yasakladı
Erdoğan’dan jimnastikçilere: Madalyaları çaldırmayın
Antrenörün tacizine uğradığını söyleyen sporcu Alan Savunması’na konuştu: “Lafa tutup salonun boşalmasını bekledi, sonra aniden ışıkları kapattı”

SOSYAL AĞ

Popüler Haberler

...
Fatih Terim’den trans kadın Selin Ciğerci ile evli olan Tuzlasporlu futbolcu Gökhan Çıra’ya transfobik gönderme

1200 kere okundu.

...
Pernille Harder Chelsea’de: Kadın futbol tarihinin en pahalı transferi

1170 kere okundu.

...
Dünya şampiyonu patenci Guillaume Cizeron, eşcinsel olduğunu duyurdu

1035 kere okundu.

  1. https://vinturigallery.com/
  2. https://www.pelumrd.org/
  3. https://www.reachtbnetwork.org/
  4. https://verticalrhythm.org/
  5. https://praznikmimoze.com/
  6. https://chattanoogaanc.org/
  7. https://www.ffbanimalshelter.org/
  8. https://www.climatecostproject.org/
  9. https://marychristiefoundation.org/
  10. https://sunyeye.org/
  11. https://www.aftib.org/
  12. https://www.nspsmo.org/
  13. https://fictiontofashion.com/
  14. https://www.cmu-cisr.org/
  15. https://alansavunmasi.org/
  1. HOME