Diğer Sporlar - Dünya - Ocak 15, 2020

İBB Spor Kulübü tarihinde ilk kez kadın atletizm takımı kuruldu: “Toplumsal cinsiyet eşitliğini en iyi şekilde uygulayacağız”

1990 yılındaki kuruluşundan itibaren İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bünyesinde faaliyetlerini yürüten İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü’nde, 30 yıl sonra ilk kez kadın atletizm takımı kuruldu. Takım, katıldığı ilk yarış olan Mersin Kros Ligi 1. Kademesi’nde büyük kadınlarda ikinci oldu. İBB SK Başkan Vekili ve Atletizm Şube Sorumlusu Şirin Mine Kılıç; İBB’nin toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik çalışmalarını, takımın kuruluş sürecini ve kulübün sporda toplumsal cinsiyet eşitliği doğrultusunda ne gibi çalışmalar yürüttüğünü Alan Savunması’na anlattı.

İstanbul Büyükehir Belediyesi Spor Kulübü (İBB SK), dönemin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Nurettin Sözen tarafından kuruldu. Kulüp, kuruluşundan itibaren yer aldığı voleybol, basketbol, güreş, karate, tekvando, judo, masa tenisi, atletizm ve izcilik branşlarında çeşitli başarılar elde etti.

Bunlardan en önemlileri; erkek voleybol takımının 2008-2009 sezonunda elde ettiği Erkekler 1. Lig şampiyonluğu, 2008 Balkan Kupası şampiyonluğu ve 2013-2014 sezonu CEV Challange Kupası’nda Final Four finalinde yer alması ile basketbol şubesinin 2013-2014 sezonunda Türkiye Basketbol Ligi’ne yükselmesi olarak göze çarparken diğer branşlarda pek çok başarısı bulunuyor. Ancak kulübün bu başarılı spor profiline rağmen, yer aldığı bazı branşlarda kadın takımları bulunmuyor.

2019’un Kasım ayına kadar onlardan biri de atletizmdi. Lakin İBB SK Başkan Vekili ve Atletizm Şube Sorumlusu Şirin Mine Kılıç, geçtiğimiz hafta yaptığı bir duyuruyla kulüp bünyesinde bir kadın atletizm takımı kurulduğunu açıkladı. Kılıç ile belediye ve kulübün toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik çalışmalarını konuştuk.

“Yöneticiler inanmadığı takdirde eşitliğe dair ilerleme kaydetmek mümkün değil”

Şirin Mine Kılıç ve İBB SK Kadın Atletizm Takımı Oyuncuları

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde başkanlık koltuğuna Cumhuriyet Halk Partisi’nden Ekrem İmamoğlu’nun oturmasıyla birlikte belediye bünyesinde toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik pek çok önemli adım atılması hakkında konuşan Kılıç, İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanı seçildiği 2014 yerel seçimlerinde, kampanya ekibinde medya danışmanı olarak görev yaptığını ve bu süreçte İmamoğlu’nun siyaset yolunda kadınların desteği ile değil “kadınlarla birlikte” yürüyen biri olduğunu gördüğünü söyledi.

“İmamoğlu; cinsiyetçi, üsttenci, dışlayıcı ve/veya ayrımcı değil kapsayıcı bir siyaset dilini tercih eden bir insan” diyen Kılıç, 2019 yerel seçimlerinden sonra belediye bünyesinde tüm alanlarda olduğu gibi sporda da toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik adımlar atılmasını, İmamoğlu’nun eşitliğe “samimi” olarak inanan bir başkan olmasına bağlıyor:

“2019 yerel seçimlerinden sonra İBB bünyesinde toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik atılan adımların nedeni, eşitliğe “samimi” olarak inanan bir liderin başkan olması. Kurumlarda, tepe yöneticiler eşitliğe inanmıyorsa, alt kadrolardaki insanlar eşitliğe inansa da ilerleme kaydetmek mümkün değildir. Eşitliğin “ana sponsoru” lider olmalıdır.

“İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü’nün (İstanbul BBSK) yeni yönetim kurulu olarak Eylül ayı ortasında göreve geldik. Hedefimiz, 19 branşımızda kadın ve erkeklere fırsat eşitliği sağlayarak geleceğin şampiyonlarını yetiştirmek. Bu nedenle yönetim olarak ilk icraatlarımızdan biri sporun temeli atletizm branşında kadın takımı kurmak oldu”.

“Branşlara kadınlar da dahil edilseydi İBB SK’nin spordaki başarıları katlanırdı”

İstanbul BBSK’nin 1990’da dönemin belediye başkanı Nurettin Sözen tarafından kurulduğunu ve önemli başarılar elde ettiğini söleyen Kılıç, “Toplumsal cinsiyet eşitliği doğrultusunda hareket edilseydi bu başarılar şimdi olduğundan daha fazlaydı” diyor:

“19 branşta 36 bin 503 lisanslı sporcumuz ve 136 takımımız ile dünyanın en büyük spor kulübüyüz. Atletizm branşında erkek takımlarımız, kros ligi ve yarı maratonda 23 kez Türkiye Şampiyonu, 4 kez Türkiye ikincisi, 1 kez de Türkiye üçüncüsü olmuş. Avrupa Kulüpler Kupası Şampiyonluğumuz ve bir de ikinciliğimiz var. Bu sürece kadınlar da dahil edilseydi bu başarıların katlanacağını söylemek mümkün.”

“Fırsat ve toplumsal cinsiyet eşitliğini en iyi şekilde uygulayacağız”

İBB SK Kadın Atletizm Takımı oyuncuları
Fotoğaf: İBB SK

Kadın atletizm takımının kuruluş sürecinden de bahseden Kılıç, yerel seçimlerin ardından göreve geldikten sonra aldıkları ilk kararın, kulüp bünyesinde atletizm branşında bir kadın takımı kurmak olduğunu söyledi. Başarılı sporcular yetiştirmeyi hedeflediklerini söyleyen Kılıç, bunları yaparken fırsat eşitliğini ve toplumsal cinsiyet eşitliğini en iyi şekilde uygulayacaklarını belirtiyor:

“2019 yerel seçimlerinin ardından, 14 Eylül 2019’da İstanbul BBSK olağanüstü genel kurulu gerçekleştirildi. Yeni yönetim kurulu olarak göreve geldik. Sporcu geçmişim nedeni ile Atletizm Şube Sorumlusu olarak ben görevlendirildim.

“Yönetim olarak aldığımız ilk kararlardan biri 30 yıllık kulüp tarihinde olmayan Kadın Atletizm Takımını kurmak oldu. Misyonumuzu, fair play ruhu ile sporu tabana yayarak, örnek ve başarılı sporcular yetiştirmek olarak belirledik. Bunu yaparken, fırsat eşitliğini, cinsiyet eşitliğini, adaleti, yetenekleri keşfetmeyi, kaynaklarımızı en iyi şekilde kullanmayı gözeteceğimizi taahhüt ettik. Türkiye’nin önde gelen antrenörlerinden ve kadın atletizminin gelişmesinde büyük payı olan Aytaç Özbakır’dan danışmanlık aldık. 1 Kasım 2020’de Büyük Kadınlar Kros Takımını kurarak bir ilke imza atmış olduk.”

“Sporun her düzeyi ve her konumunda kadınların aleyhine eşitsizlikler yaşanıyor”

Sporun her düzeyi ve her aşamasında kadınlar aleyhine eşitsizliklerin yaşandığını söyleyen Kılıç, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği fark etmeksizin spor faaliyetleri içerisindeki herkesin eşit imkanlara sahip olması gerektiğini ve İBB SK’nın sporda toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik mevcut ve ileriye dönük çalışmalarını şöyle anlatıyor:

“Spora katılım temel insan hakları arasında yer alıyor. Ancak, sporun her düzeyinde ve her konumunda, hakların kullanımında, kaynaklara ulaşmada, uygun programlara erişebilmede, kariyer yapabilmede kadının aleyhine eşitsizlikler yaşanıyor. Sporda toplumsal cinsiyet eşitliği, tüm bireylerin cinsiyetleri, cinsel kimlik ve yönelimleri nedeniyle eşit hak, fırsat ve olanaklara sahip olmaları anlamına geliyor. Spor alanındaki uluslararası sözleşmelerde ifade edildiği gibi, bütün kadınlar ve kız çocukları, toplumsal, ekonomik ve kültürel geçmişleri ve koşulları fark etmeksizin, spor ile ilgili her türlü alana erkeklerle eşit düzeyde katılma ve eşit muamele görme hakkına sahipler.

“Eşitliği, mecburiyet değil gereklilik olarak görüyoruz”

İstanbul BBSK Yönetim Kurulu olarak Eylül 2019’da göreve geldiğimizde, sportif açıdan başarılı ama bütçe yönetimi açısından sorunlu bir yapıyı devraldık. Öncelikle mali açıdan güçlenebilmek için bir yeniden yapılanma gerçekleştirdik. Hedefimiz elbette 19 branşımızda da kadın ve erkeklere eşit fırsat vermek. Biz bunu bir mecburiyet değil, gereklilik olarak görüyoruz. Atletizm dışında, güreş, basketbol ve halter branşlarında da kadın takımları kurulmamış. Mali yapımızı güçlendirdikçe, eksik branşlarda kadın takımları kurarak fırsat eşitliği hedefimize de ulaşacağız.”

“Kadın sporcu sayısını artıracağız”

İBB SK Kadın Atletizm Takımı, Mersin’deki Kros Ligi 1. Kademe Yarışlarında
Fotoğraf: İBB SK

Son olarak, kadın atletizm takımının, kuruluşundan sonra çıktığı ilk organizasyon olan Turkcell Kros Liginin Mersin’deki 1. Kademe yarışlarında büyük kadınlarda ikinci olması hakkında da konuşan Kılıç, kulüpteki kadın sporcu sayısını artıracaklarını söylüyor:

“Şu anda lisanslı 13 kadın sporcumuz var. Altyapımızda ise 42 kadın sporcumuz bulunuyor. Kadın sporcu sayımız 200’e kadar çıkacak. Sporcularımızı deneyimli antrenörlerimizin yaptığı görüşmeler sonucunda kulübümüze kazandırdık. Antrenörlerimiz, sporcuların son bir yıl içinde sergiledikleri performansı değerlendirerek bu görüşmeleri yaptılar.

“Turkcell Kros Ligi üç etaptan oluşuyor. İlk etabı Mersin’de düzenlendi ve ikinci olduk. Hedefimiz üç etap sonunda ilk 2’de yer alabilmek ve bunu başaracağımıza inanıyoruz. Sporcularımız, İstanbul BBSK’nın ilk kadın atletleri olarak bir anlamda tarih de yazıyorlar. Bunun bilinciyle, kulübümüze başarı kazandırmak için oldukça yüksek bir motivasyona sahipler.”

Şirin Mine KILIÇ Kimdir?

1969’da Adana’da doğdu. Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü’nden mezun oldu. Erol Simavi Özel İletişim ve Eğitim Vakfı’nda gazetecilik eğitimi aldı.

Çeşitli medya kuruluşlarında, ekonomi ve insan kaynakları alanında gazeteci olarak görev yaptı. Halkla ilişkiler, siyasi iletişim ve kurumsal yayıncılık alanlarında çalıştı. 2010’da içerik ajansı Mineral Medya’yı kurdu.

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) üyesi, Sosyal Dayanışma Ağı (SODA) Derneği Genel Sekreteri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü (İstanbul BBSK) Başkan Vekilidir. Maraton İstanbul Spor Kulübü (Maratonist) kurucularındandır.

Maraton ve ultra maraton koşucusudur.

Kitapları:
Annem Tek Başına Maça Gitti, Beyaz Yayınları, 2003.
Adana’ya Kar Yağmış, İletişim Yayınları 2006, Editör: Behçet Çelik (25 yazardan biri).
Ekrem İmamoğlu - Benim Sevgili Başkanım, Biyografi, Hümanist Yayınları, 2016

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir