Gülşin Ketenci, kadın sporcuların mücadelesini fotoğraflarla belgeliyor: “Her şeye rağmen spor”
Kadın sporcuların var olma mücadelesini fotoğraflarla belgeleyen ve şu sıralar Almanya’da Türkiyemspor Berlin e.V. kulübünün kadın sporcularını fotoğraflayan fotoğraf sanatçısı Gülşin Ketenci, Berlin’de “Kadın Sporcular: Her Şeye Rağmen Spor” isimli bir sergi açtı.
Çalışmalarını Nar Photos bünyesinde sürdüren fotoğraf sanatçısı Gülşin Ketenci, 2015 yılından beri fotoğraflarla kadın sporcuların hikayelerini anlatıyor.
İlk olarak 2015 yılında vücut geliştirme sporcusu Öykü Başar‘ı, sonrasında da Trabzon İdmanocağı Kadın Futbol Takımı ile profesyonel boksör Gülsüm Tatar‘ı fotoğraflayan Ketenci, şimdi ise Berlin’in Kreuzberg semtindeki Türkiyemspor Berlin e.V.‘de forma giyen kadın basketbolcuları fotoğraflıyor.
“Amacım kadın sporcuların emeklerini daha görünür kılmak”
“Kadın Sporcular: Her Şeye Rağmen Spor” ile ‘Be Mobile Create Together’ projesi kapsamında, fotoğraflarla Türkiyemspor Berlin kulübünün kadın basketbolcularının hikayelerini anlatan Ketenci, projenin çıkış noktasını şöyle anlatıyor:
“Bu projeye 2015 yılında vücut geliştirme sporu yapan Öykü Başar’ı fotoğraflayarak başladım. İlk çalışma sonunda, bu konuya devam ederek ‘Erkek’ alanı olarak tanımlanan spor branşlarında mücadele eden kadınların hikayelerini anlatmaya karar verdim. Daha sonra sırasıyla Trabzon İdmanocağı Kadın Futbol Takımı ve profesyonel boksör Gülsüm Tatar’ı fotoğrafladım. Şu an da Türkiyemspor Berlin basketbol takımı üzerinde çalışıyorum”.
“Kadın sporcuların tek bir isteği var: Eşitlik”
Projeye ilk olarak kadın sporcuların emeklerinin görünürlüğünü artırmak amacıyla başladığını söyleyen Ketenci, konuyu araştırdıkça kafasındaki soru işaretlerinin arttığını söylüyor:
“Projeye başladığımda ilk amacım kadın sporcuların emeklerini daha görünür kılmaktı. Konunun içine girdikçe kafamdaki sorular daha da arttı. Yaşadıkları tüm zorluklara rağmen yaptıkları spora tutku ile olan bağlılıkları, azimleri ve cesaretleri çok ilham vericiydi”.
Takip ettiği sporculardan çok şey öğrendiğini söyleyen Ketenci, şöyle devam ediyor: “Sporcu kadınlar, yaşadıkları tüm engellere rağmen yapmayı sevdikleri şeyi yapıp oyunu oynamak istiyorlar. Eşit şartlarda, eşit imkanlarda ve eşit ücretlerde.. Benim de amacım, biz kadınların, bulunduğumuz her alanda yaşadığımız zorlukların ve bunlara karşı geliştirdiğimiz dayanışmanın ortaklığını göstermek“.
Sergi, 9 Şubat’a kadar devam edecek
Proje kapsamında şu sıralar Almanya’da Türkiyemspor Berlin kulübünün kadın basketbolcularını fotoğraflayan Ketenci, kulüpte kadın sporuna çok önem verildiğini söylüyor:
“Kulübün basketbol ve futbol branşlarında çeşitli milletlerden oyuncular yer alıyor. Şu an amatör ligde mücadele eden basketbol takımı iki sene önce kuruldu ve yer aldığı ilk sezonu birinci olarak bitirdi.”
Takımdaki oyuncuların, uzun antrenman saatleri ve düşük ödemeler nedeniyle hayatlarının bir döneminde başka bir kariyer yapmaya karar verip profesyonel oyunculuğu bıraktığını ancak basketbol oynamayı bırakmadığını söyleyen Ketenci, 17 Ocak tarihinde şimdiye kadarki süreçte çektiği fotoğraflardan oluşan bir sergi açtı.
Künstlerhaus Bethanien‘de devam eden sergi hakkında konuşan Ketenci, özellikle spor alanında olan kadınların, bu konunun gündeme getirilmesinden dolayı memnun olduğunu söyledi.
“Çalışmaya bir veya iki yeni hikaye daha ekleyerek, içinde konu ile makalele ve deneyimlerin de olduğu bir fotoğraf kitabı yapmayı planlıyorum” diyen Ketenci’nin sergisi, 9 Şubat’ta sona erecek.
Sergi ile ilgili detaylı bilgilere, Gülşin Ketenci’nin sosyal medya hesaplarından ulaşabilirsiniz.
Gülşin Ketenci kimdir?
1975 doğumlu Gülşin Ketenci, İstanbul Teknik Üniversitesi Matematik Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra 2004 yılında fotoğrafçı olarak çalışmaya başladı. Fotoğrafları ile çeşitli sergilere katıldı. Ketenci, 2006 yılından beri fotoğraf ajansı NarPhotos’un üyesi olarak çalışıyor. Bunun yanı sıra, kendi fotoğraf projeleriyle ve belgesel film yapımcılığıyla ilgileniyor. Feminist bir fotoğrafçı olarak fotoğraf / video prodüksiyonları geliştirirken sürecin her aşamasında feminist bakış açısıyla bir metodoloji geliştirmeye çalışıyor. Özellikle kadınların emeğinin her alanda daha görünür olmasını sağlamak için fotoğraflı hikâyeler üretmeye çalışıyor. Ev işçiliği, kadın politikacılar ve kadın futbolcuları konu alan önceki fotoğraf çalışmaları, konuya olan ilgisinin somut örneklerini oluşturuyor