“Futbol oynayarak ekonomik özgürlüğümüzü de elde ediyoruz”
TFF Kadın Futbol 2. Lig’de mücadele eden Nusaybin Gençlik Spor forması giyen Gülten Tayfan ile futbolcu olma hikayesini, kadın futbolunun son durumunu ve yine kadın futbolunun sorunlarını konuştuk.
Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) mart ayında Kadın Futbol 1. Lig’e isim sponsoru alması ve 2021 sezonu şampiyonunu belirleyen maçlar için yayıncılarla anlaşması, Türkiye’de kadın futboluna ve kadın futbol liglerine olan ilgiyi arttırdı.
Şampiyonu belirleyen maçların çeşitli televizyon kanallarından yayınlanmasıyla birlikte kadın futbol ligleri görünürlüğünü arttırsa da yayınlanan, daha doğrusu oynanan tek lig Kadın Futbol 1. Lig oldu.
Kadın Futbol 2. ve 3. Ligler Kovid-19 salgını sebebiyle oynatılmadı.
TFF Kadın Futbol 2. Lig’de mücadele eden Nusaybin Gençlik Spor oyuncusu futbolcu olma hikayesini, kadın futbolunun son durumunu ve yine kadın futbolunun sorunlarını konuştuk.
“Kadınların iş kollarına katılımı hoş karşılanmıyor”
Futbola merakınız nasıl başladı? Futbolcu olmaya nasıl karar verdiniz?
Bebim futbola merakım da halihazırda profesyonel olarak futbol oynayan pek çok kadın gibi erkeklerle futbol oynayarak başladı. Ancak benim ciddi anlamda bu spora adımımı atmamı sağlayan şey ise ortaokuldaki Beden Eğitimi öğretmenim oldu. Bendeki yeteneği görmüş olmalı ki üzerime ciddi manada çok eğildi, pek çok konuda yardımcı oldu.
Futbola karşı duyduğunuz bu ilgiye ailenizin ve çevrenizin nasıl karşıladı?
Ailem bunu pek sıcak karşılamadı çünkü ne yazık ki özellikle bu bölgede kadınların yalnızca futbola değil, pek çok iş koluna katılımı hoş karşılanmıyor. Hal böyle olunca ben de onlardan gizli olarak oynamaya, bir şeyler yapmaya çalıştım. Derken yavaş yavaş ailemi ikna ettim. bana destek olmasını sağladım. Daha sonra ailem, ben başarı elde ettikçe arkamda durmaya başladı.
Sahada futbol oynayanların kadın olması, erkek futbol maçlarında yaşanan küfür ve hakaretin azalmasını sağlıyor mu? Siz böyle bir şey fark ettiniz mi?
Ne yazık ki küfrün de bir cinsiyeti yok. Bizim maçlarımızda da tribünlerden küfür duyduğumuz oluyor. Rakip oyunculardan da duyuyoruz ancak bunlara aldırış etmiyoruz tabii ki. Kadın futbolu maçlarını izleyen seyirci sayısı zamanla arttı. Bu sebeple zaman içinde seyirciler de kendini dönüştürmeye başladı. Eskiye oranla tribünlerdeki küfür ve hakaret sayısı azaldı, ben bunun erkek futbol maçlarına da etkisi olduğunu düşünüyorum.
“Futbol oynayarak ekonomik özgürlüğümüzü de elde ediyoruz”
Peki, futbolda kadın olmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir? Aynı zamanda futbol oynamak size neler kattı?
En büyük avantajlarından biri, bir işle meşgul olmamız. Kendi paramızı kazanarak ekonomik özgürlüğümüzü elde ediyoruz mesela, bu en büyük avantajlarından biri. Gece gündüz nasıl çok çalışıp, daha iyi yerlerde oynayabilir, hem maddi hem de manevi olarak üst seviyeye çıkabiliriz diye düşünüyoruz. Dezavantajı ise toplumun ön yargıları esasında, yoksa sporun kendisinden kaynaklanan bir zorlukla karşılaştığımız söylenemez.
Toplumun futboluna olan bu ön yargısı hakkında ne düşünüyorsunuz?
İnsanlara kadına futbolu yakıştırmayabilir ama biz kendimize yakıştırıyoruz. Her ne olursa olsun hayallerimizin peşinden gittik, bizlere inanmayanları çok güzel susturduk. Erkekler oynuyor diye kadın oynamayacak diye bir kaide yok. Bunu ayrımcılık yaparak gösteriyor olabilirler ama biz her zaman başarı elde etmeye devam edeceğiz. Onlara verilen değer bize verilse zaten bizim için de her şey güzel olabilir.
“Kadın futbolunun amatör statüde yer alması başlı başlına bir sorun”
Sizce, Türkiye’de kadın futbolunun en büyük sorunları nedir veya nelerdir?
Kadın futbolunun en büyük sorunu, gerekli ilgiyi görmemesi. Salgından dolayı neredeyse 1.5 yıldır olduğumuz yerde sayıyoruz. Profesyonel ligler oynanıyor ama amatör diğer liglerde yaprak kımıldamıyor, oynatılmıyor. İlk olarak kadın futbolunun amatör statüde yer alması bile başlı başına bir sorun. Şu an ligler başlasa bile futbolcular nasıl toparlanacak onları da göreceğiz çok zor olacak.
Senin gibi futbol olmak genç kız çocukları ve kadınlara ne söylemek istersin?
Futbolcu olmak isteyen kadınlara diyeceklerim şunlar: öncelikle tek hedefiniz futbol olmasın, öncelik eğitim hayatınız olsun, sizi bir yere getirecek eğitim. Yapabiliyorsanız hem futbol hem okul okuyun. Önde gelen her zaman okulunuz olsun. Umarım siz, futboldan daha güzel şeyler kazanırsınız.
Son olarak, bundan sonraki süreçte kariyer hedefleriniz nelerdir?
Son olarak kariyer hedefim; okulu bitirip öğretmen olmak daha sonrasında da hem öğretmenlik hem futbol hayatımı sürdürmek.