FemSport: “Alternatif bir spor gazeteciliği mümkün”
Mehmet Salih Kurkut — Toplumsal cinsiyet odaklı spor haberciliği yapan FemSport platformunun kurucusu İrem Sarıkulak, spor medyasının oldukça eril olduğunu ve bundan kurtulmak için FemSport’u hayata geçirdiğini söyledi.
Toplumsal cinsiyet odaklı spor haberciliği yapan platformlara olan ilgi artarken, buna paralel olarak bu perspektifte yayım yapan platformların sayısında da bir artış yaşanıyor.
FemSport da bunlardan biri. 2020 yılında yayın hayatına başlayan FemSport; haber, röportaj, söyleşi gibi kendi özel içeriklerini üretmesinin yanında gündeme dair haberlere de platformunda yer veriyor.
Platformun kurucusu İrem Sarıkulak, FemSport’u kurma hikayesinin altında, spor medyasında kadın temsiliyetinin çok düşük olmasından duyduğu rahatsızlık yattığını söyledi
“Kadın sporcuları görünür kılmayı amaçlıyoruz”
Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojileri Anabilim dalında yüksek lisans yapan Sarıkulak, “Burada spor ve toplumsal cinsiyet olanında çalışıyorum ve eğitimim boyunca çok fazla çalıştay, kongre ve etkinlikler katılma ve buralarda kadın sporcuları, kadın antrenörleri ve kadın hakemleri dinleme imkanım oldu. Onların da bahsettiği ortak dertlerden birisi spor medyasının kadın spor paydaşlarının başarılarını görmezden gelmesiydi.” dedi.
Ankara üniversitesi antropoloji mezunu olan ancak her zaman spor medyası içinde yer almak istediğini söyleyen Sarıkulak, bu sektörün oldukça eril olması sebebiyle bunu başaramadığını söyledi. Sarıkulak, şöyle devam etti:
“Dahil olamayınca ‘alternatif bir spor gazeteciliği mümkün olur mu?’, ‘ben bununla ilgili ne yapabilirim’ diye düşünürken FemSport fikri ortaya çıktı. Spor medyasının, kadın sporcuları görmezden gelmesinin etkisi oldu. Sonuç olarak da kadın sporcuları daha görünür kılmak ve onların başarılarını anlatabilmek amacıyla böyle bir platform kurdum.”
“Şimdilik herhangi bir gelirimiz yok”
Platformu herhangi bir gelir, reklam veya sponsorluk anlaşması olmadan yürüttüğünü söyleyen Sarıkulak, “ancak bu projenin son bulmaması için fon arayışı içerisindeyim. Şu anda NewsLabTurkey’nin Kuluçka programındayım, çalışmalarımı onlardan alacağım destekle yürüteceğim. Hem bu, sonrasında başka fonlar bulmam için de önemli bir referans olacak.” dedi.
“Kullanılan görsellerde kadın sporcuların cinselliği ön plana çıkartılıyor”
Sizin spor medyasında toplumsal cinsiyet konusunda gördüğünüz en büyük eksiklik nedir?
Spor medyasındaki en büyük problemin kullanılan dil olduğunu söyleyen Sarıkulak, “Yapılan haberlerde toplumsal cinsiyet odaklı bir dil kullanılması gerekiyor, bu çok önemli. Zira çok eril bir alan olmasından dolayı spor medyasında “teknik adam”,” adam adama” vs. gibi kadınları yok sayan cinsiyetçi ifadeler kullanılıyor ve neredeyse tüm spor medyası bu dili benimsemiş durumda.” dedi.
Bir diğer problemin de kadın sporcuların yer aldığı haberlerde kullanılan görseller olduğunu belirten Sarıkulak, “haberlerde, kadın sporcuların sportif başarılarından tamamen bağımsız olarak fiziki görünüşlerinin yansıtıldığı görseller tercih ediliyor. Toplumsal cinsiyet odaklı bir habercilik yapılması için ilk aşamada bundan kurtulmak gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
“İnsan hakları çerçevesinde haber yapılmalı”
Spor medyasındaki bu cinsiyetçilikten kurtulmanın ilk aşamasının kullanılan dilin değişmesinden geçtiğini belirten Sarıkulak, “tık haberciliği değil de insan hakları ve toplumsal cinsiyet odaklı bir çerçevede haber yapılması gerekiyor. Değer yargılarını bu alana çevirmeleri gerekiyor.” dedi.