Diyarbakır’da Spor ve Toplumsal Cinsiyet Atölyesi
Tuşba Genç Gelişim Derneği tarafından Diyarbakır’da ”Spor ve Toplumsal Cinsiyet” atölyesi gerçekleştirilecek. Alan Savunması’ndan Ali Safa Korkut’un da panelist olarak yer alacağı etkinlikte, BoMoVu gibi STK’ların yanı sıra Sportif Lezbon ile Amedspor başta olmak üzere bölgedeki futbol kulüplerinin temsilcileri de atölyede katılımcılarla olacak.
Kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetler aracılığı ile gençlik çalışmalarının etkinleştirilmesi, gençlerin bilgilendirilmesi, gençlik savunuculuğu yapılması, gençlik haklarının korunması, kollanması, yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi; bu konuda çalışma yapan kişi, kurum ve kuruluşlarla ortaklık kurup; uygulanacak olan faaliyetlerde yürütücü görevi üstlenmek ve bu faaliyetleri geliştirmeyi amaçlayan Tuşba Genç Gelişim Derneği, 4-6 Ekim tarihleri arasında ”Spor ve Toplumsal Cinsiyet” başlıklı bir atölye düzenleyecek.
Diyarbakır yerelinde yapılacak etkinlikte toplumun, başta kadınlar olmak üzere gençlerin üzerinde oluşturduğu cinsiyete dayalı rollerin yarattığı problemlerden yola çıkılacak ve bu rollerin toplumsal cinsiyet eşitsizliğini oluşturan boyutunun, toplumsal cinsiyet eşitliği alanında uzman ve deneyimli kişiler tarafından gençlerle tartışmaya açılarak gençlerin genç kimliklerini gölgelemesindeki etkisine çözüm aranacak.
Üç gün sürecek atölyenin ilk iki gününde, yapılacak atölye çalışmalarıyla başta kadınlar olmak üzere gençlere toplumdaki rol ve hakları anlatılacak. 30 katılımcının yer alacağı atölyenin üçüncü gününde ise belgesel ve film gösterimi yapılarak konu, somut örnekler üzerinden irdelenecek.
Alan Savunması’nın da panelist olarak yer alacağı atölyede BoMoVu ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra kuir futbol takımı temsilcileri de yer alacak. Etkinlik dahilinde gerçekleşecek panel ve atölyelerde BoMoVu, Alan Savunması, Sportif Lezbon, Amedspor, Batman Belediyespor ve Batman Karşıyakaspor’un yanı sıra Batman Sonsöz gazetesinden İzzettin Ete, katılımcılarla bilgi ve deneyimlerini paylaşacak.
”Bölgemizdeki gençler ve kadınlar, toplumsal cinsiyet kavramı ve hakları konusunda bilgi sahibi değil”
Alan Savunması’na konuşan Tuşba Genç Gelişim Derneği Başkanı Fırat Akman, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki nüfusun ve genç nüfusun fazla olması sebebiyle bölgede yaşayan kadın ve gençleri, toplumsal cinsiyet kavramı ve hakları konusunda bilgilendirmek amacıyla böyle bir organizasyon düzenlediklerini söyledi.
Atölyenin, Sivil Düşün Programı’nın da katkısıyla hayata geçtiğini söyleyen Akman, ”Bölge itibarıyla oldukça geniş bir nüfusa sahibiz. Ancak başta gençler olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde pek çok kişi toplumsal cinsiyet kavramı ve hakları konusunda yeterli bilgiye sahip değil. Bizim bu atölyedeki amacımız da genç erkek ve kadınları, kadının fiziksel ve düşünsel varlığının yok sayılmasının önüne geçilmesi konusunda toplumsal cinsiyet eşitliği kavramı ekseninde bilgilendirmektir’‘ dedi.
”Bölgemizde ‘toplumsal cinsiyet eşitliği’ kavramını yerleştirmek istiyoruz”
Toplumsal cinsiyet kavramının yerleşmesinin gençlerin de katkısıyla mümkün olabileceğini söyleyen Akman, şöyle devam etti: ”Gençlik hakları üzerine kurulu bir dernek olduğumuz için bölgedeki gençlerin toplumsal cinsiyet eşitliği kavramını öğrenmesinin daha etkili ve önemli olduğunu düşündük. Bu sebeple atölye katılımcılarımızı 18-30 yaş aralığıyla sınırlandırdık. Gençlerin toplumda aktif bir rol üstlenmesiyle bölgemizde toplumsal cinsiyet eşitliği kavramının yerleşmesinin daha kolay ve hızlı olacağını düşünüyoruz.”
Toplumsal cinsiyet ve spor ilişkisine de değinen Akman, atölye ve paneller aracılığıyla bölge halkının kadın sporculara karşı tutumlarının değişmesi ve kadın ve LGBTİ+ sporcuların görünürlüğüne katkı sunmak amacıyla neler yapılabileceğine dair tartışmalar yürütüleceğini söyledi. Akman, son olarak atölyenin son gününde katılımcılarla bir değerlendirme toplantısı yapılarak toplumsal cinsiyet ve spor konusunda önümüzdeki yıllarda gerçekleştirecekleri çeşitli etkinlikler için fikir alışverişi yapılacağını belirtti.
4-6 Ekim 2019 tarihleri arasında Diyarbakır New Garden Hotel’de gerçekleşecek etkinlikte, Gençlik ve Aktif Katılım; İnsan Hakları ve Birlikte Yaşama, Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları ve Mağdursuz Küfür atölyelerinin yanı sıra Herkes İçin Futbol-1, Herkes İçin Futbol-2, Spor ve Toplumsal Cinsiyet panelleri ve Açık Oturumlar gerçekleştirilecek. Panellerin moderatörlüklerini ise Diyarbakır Barosundan Avukat Aslı Pasinli ve Kadın Merkezi (KAMER) Vakfı yapacak.
Etkinlikle ilgili bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. (ASK)