Charlie Martin: “Panseksüellik, biseksüellikle aynı şey zannediliyor”
Bugün 24 Mayıs Panseksüel Görünürlük Günü. Bilinen ilk trans kadın yarış pilotu Charlie Martin, bu özel gün hakkında bir röportaj verdi.
Panseksüel yönelime sahip İngiliz yarış pilotu Charlie Martin, bilinen ilk trans kadın yarış pilotu.
TIKLAYIN- Charlie Martin: “Motor sporlarında LGBTİ+ görünürlüğü yok”
Cinsiyet geçişi için 2012 yılında pistlere veda eden ve geçiş sürecinin tamamlanmasının ardından yeniden pistlere dönen Martin, LGBTİ+ sporcuların spora katılımının artması için de çeşitli çalışmalar yapıyor.
Uluslararası bir otomobil yarışı olan ve Michelin Le Mans Cup’ta yarışan ilk transseksüel yarış pilotu Charlie Martin, 24 Mayıs Panseksüel Görünürlük Günü Sebebiyle Sports Media LGBT+’dan Jon Holmes ile bir röportaj gerçekleştirdi.
Martin’in röportajını sizler için çevirdik..
Merhaba Charlie, Panseksüel Görünürlük Günü’nü kutlamak için bizimle sohbet ettiğin için teşekkürler! Birisi sana panseksüelliğin ne anlama geldiğin sorduğunda onu nasıl tarif edersin?
Birçok insanın, özellikle LGBTİ+ topluluğunun dışında olanların, panseksüelin tam olarak ne anlam ifade ettiği konusunda hala pek emin olamadığı doğru. Benim için panseksüellik, birine, pantolonun içinde ne olduğuyla ilgilenmeden cazibe hissetme durumudur.
Tüm farklı insan türlerini çekici buluyorum ve bazen bu beni gerçekten koruyabiliyor. Sanırım bir tipim olduğunu söyleyemem. Benim için; cazibe daha çok, o kişiye nasıl bağlandığım, karizması, komik oluşu, onu güldürebiliyor oluşum ve bana nasıl hissetirdiğiyle ilgili bir şey…Ve tabii ki fiziksel çekim de çok önemli. Önemli olmadığını söylemek saçma olurdu ama tanımlayıcı ve belirleyici bir etken olmadığını söyleyebilirim. Örneğin, ilk kez gördüğüm birinin çekici olduğunu düşünebiliyor ve onunla konuşmak da isteyebiliyorum. Ama halihazırda konuşmaya devam ettiğim birini de çekici bulabiliyorum.
Charlie Martin: “Panseksüellik, biseksüellikle aynı şey zannediliyor”
Panseksüelliğin özgürlükle ilgili olduğunu söylemek doğru olur mu? Panseksüellik, özgür olmak mı anlamına gelir mi?
Bence bu keline panseksüelliği gerçekten güzel özetliyor. Cinsiyet uyum sürecimi tamamladıktan sonra trans olmayan arkadaşlarımın sık sık bana kızlara ya da erkeklere ilgi duyup duymadığımı sorduklarını hatırlıyorum. Gerçekten bilmeleri gereken bir şey gibi hissettim! O zaman kendimi çok zorladım çünkü onlara kesin bir cevap vermem gerekiyormuş gibi hissettim.
Ama daha sonra çekiciliğin ne olduğunu tam olarak anlamadığımı fark ettim. Bazen arkadaşlık sitelerine gittiğimde, erkekleri mi yoksa kadınları mı seçmek istediğimi sorusuyla karşılaşıyorum ve hangisini seçmek istediğimi bilmiyorum. Bunu düşünmek ne kadar zorsa panseksüelliği tanımlamak da o kadar zor.
Kardeşimin arkadaşları veya LGBTİ+ olmayan birinin sorusuyla karşılaştığımda bunu olumlu olarak karşılayabiliyorum. Panseksüel olduğumu söylediğimde ‘O ne? Dünyada başka panseksüel var mı?’ sorusuyla karşılaşabiliyorum. Onlara bunun ne olduğunu açıkladım da ‘Haa, biseksüel gibi yani’ yanıtını alabiliyor ve böyle olunca da kendimi açıklamak zorunda kalıyorum. Kaba olmadıklarını biliyorum ama bazı bombastik tepkiler gelebiliyor.
“Panseksüellik, çok daha fazla özgürlük sunuyor”
Sanırım Panseksüellik LGBTİ+’daki “+” kavramını karşıladığı için birçok insan bu kelimeye yabancılık duyabiliyor. Ancak bunu bir damgalama olarak gördükleri için özellikle bir kelimeyle işaretlenmeyi istemeyen gençler için Panseksüellik olumlu karşılanabiliyor.
Evet, özellikle gençken sana çok daha fazla özgürlük sunuyor. Gençliğimde hiçbir fikrim yoktu. Birbirinden bağımsız olduklarını biliyor ve cinsiyet kimliğim ile cinsel yönelimimi birbirinden uzak tutmaya çalışıyordum. O aşamada yaşamaya çalıştığım cinsiyet kimliği, tanımladığım cinsiyet kimliği değildi.
‘Ben buyum’ diyebilmek, özellikle de hala denerken bunu diyebilmek zor olabilir. Bu yüzden panseksüel olduğunuzu söylemek size daha fazla özgürlük verir. O zaman insanların “Ah, eşcinsel olduğunu söylediğini sanıyordum” gibi sözleriyle baskı altında kalmıyorsunuz. Panseksüellik, kendini tanımlamanın daha nazik bir yolu.
“Erkeksi kimliğimi parçalara ayırdım”
Evet, Panseksüellik hala pek çok insan için yeni bir durum. Panseksüel Görünürlük Günü 2015’ten beri kutlanıyor ancak henü pek çok panseksüel rol model yok. Sen, Janelle Monae, Joe Lycett ve Layla Moran gibi isimler var ancak halkın gözünde yeterli sayıda açık kimlikli panseksüel isim yok. Zamanla bu sayıda bir artış olacağını düşünüyor musun?
Evet, deneyimlerimin birçoğun trans ve cinsiyetsiz insanların da yaşadığını biliyorum. Bu, transseksüel olarak tanımladığınızda veya daha sonra geçiş sürecine girdiğinizde gerçekleşen bir şey. Cinsiyetiniz boyunca ilerliyorsunuz ve bir dereceye kadar yapısını bozuyorsunuz.
Benim, neredeyse tüm erkeksi kimliğimi çok görünür bir şekilde parçalara ayırmam ve ardından bu ölçeğin diğer ucunda olduğum bir noktaya geçmem gerekiyordu. Kaçınılmaz olarak, siz ilerledikçe, daha fazla sorgulamaya başladığınız dönemlere giriyorsunuz- bu sadece cinsiyeti nasıl anladığınıza dair ufukunuzu genişletir. Siyah ve beyazdan çok daha fazlası.
Damgalanmak konusunda nasıl tanımlanacağım endişesini henüz gençken yaşadım. Şimdi bu konuda hiç endişelenmiyorum, ancak bu süreci yaşamış olmak bana bir ölçüde önemli olmadığını düşündürüyor. Cinsiyetleri anladığım şekilde anlıyorum, bu benim hislerim. Cinsiyetlerini nasıl tanımladıklarından başka bir çok kritere dayanarak insanlara ilgi duymak, bana daha doğal geliyor.
Cinsiyet, muhtemelen birçok insanın düşündüğünden çok daha akıcı bir şeydir. Geçiş sürecini tamamladığınızda kesinlikle böyle hissedersiniz. Bence bu yüzden de pek çok trans insan, panseksüel olarak tanımlanıyor. (ASK)
Panseksüellik hakkında
Panseksüellik veya omniseksüellik, “pan” (Türkçe: tüm) sözcüğünden türetilmiş bir tür cinsel yönelim terimidir. Bu yönelimi olan kişiler her türlü cinse karşı ilgi duyabilmektedir. Panseksüel teriminin yerine kimi zaman “Antroseksüel” veya “Omniseksüel” terimleri kullanılmaktadır. Panseksüellik cinsiyet kimliği gözetmeksizin duyulan cinsel hazzın varlığını ifade eder. (Vikipedi)