Caster Semenya, testosteron kararını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyor
Caster Semenya, Dünya Atletizm Birliği’nin yarışabilmek için testosteron seviyesini düşürmesi yönündeki kararını, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götürüyor. Semenya, duruma itiraz edecek.
İsviçre Federal Mahkemesi, Caster Semenya’nın Eylül ayında kadın sporcularda testosteron hormonu sınırlamasına yönelik kural değişikliğine yaptığı itirazı reddetmişti.
Mahkemeden yapılan açıklamada, Caster Semenya‘nın, kadın sporcuların 400 ile 1600 metre arası yarışlara ancak hormon seviyesini düşüren ilaçlar kullanması halinde izin veren kural değişikliğine yaptığı itirazın reddedildiği belirtilerek, “Spor müsabakalarında adaletin sağlanması, en önemli prensip ve meşru haktır. Yarışma ruhunun en önemli dayanağıdır.” ifadeleri kullanılmıştı.
TIKLAYIN- Caster Semenya’ya testosteron seviyesi yüzünden uzun mesafe yasağı geldi
Böylelikle mahkeme, 800m’de iki Olimpiyat şampiyonluğu bulunan Semenya’nın önümüzdeki yaz gerçekleşecek Tokyo Olimpiyat Oyunlarında 400m yarışında yarışabilmesi için testosteron baskılayıcı ilaçlar alması gerektiği sonucuna varmıştı.
“Dünya Atletizm Birliği, yaptığı hatayı fark etmeli”
Şimdi 29 yaşındaki Güney Afrikalı atletin avukatı Greg Nott, konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacaklarını söyledi.
Atletizmin dünya çapındaki yönetim organı World Athletics’ten (Dünya Atletizm Birliği) şikayetçi olacaklarını belirten Nott, “World Athletics’i Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne şikayet edeceğiz” dedi.
Newschain’de yer alan haberde Nott, “World Athletics’in, yaptığı hatayı fark etmesi ve Semenya’nın yarışmasını kısıtlayan yasaklayıcı kuralları tersine çevirmesi konusunda umutluyuz” diye konuştu.
TIKLAYIN- Caster Semenya: ”Kadın sporcular tarafından hiçbir zaman desteklenmedim”
Dünya Atletizm Birliği cevap verdi
Öte yandan Dünya Atletizm Birliği de Nott’un bu açıklamalarına yanıt verdi. Şu ana kadar insan hakları konusunda hiçbir sporcunun hakkını ihlal etmediğini belirten Dünya Atletizm Birliği, şu açıklamayı yaptı:
“Dünya Atletizm Birliği, bugüne dek sporumuzdaki tüm kadınlar ve kızlar için eşit haklar ve fırsatlar için yıllarca savaştı ve savaşmaya da devam edecek.
“Dünya Atletizm Birliği bu uzun savaş boyunca, kurallarının yasal ve meşru olduğunu ve tüm kadın sporcuların adil ve eşit şartlarda katılma haklarını sağlamanın makul, gerekli ve orantılı bir yolunu temsil ettiğini her zaman savunmuştur.
“Dünya Atletizm Birliği, herhangi bir sporcunun; bedensel bütünlük hakkı da dahil olmak üzere insan haklarını ve haysiyet hakkını ihlal ettiği yönündeki öneriyi reddetmiştir. Hem Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) hem de İsviçre Federal Mahkemesi (SFT) bu durumu kabul etti.”
Üç kez dünya şampiyonu olan 29 yaşındaki Güney Afrikalı atlet, doğumda kadın olarak atandı ve kendisini kadın olarak tanımlıyor ancak doğal olarak daha yüksek testosteron seviyelerine sahip olmasına neden olan bir hormon bozukluğu var.