”Bu suça ortak olmak istemedik”
Akdeniz Nurçelikspor ile Ozanlargücü SK kadın futbol takımları, 22 Eylül Pazar günü, İran‘da erkek kılığında maç izlediği tespit edilince yargılanan ve bunu protesto etmek için hayatına son veren Sahar Khodoyari anısına bir futbol maçında karşı karşıya gelecek. Küçükçekmece Belediyesi tarafından düzenlenen organizasyon öncesi taraflar Alan Savunması’na konuştu.
Mavi-beyaz renkli İran futbol takımı Esteghlal’i destekleyen ve mavi kız olarak bilinen Sahar Khodayari, kadınların stadyuma girişlerinin yasak olduğu İran’da erkek kılığına girerek stadyuma giriş yaptı. Bu hareketi tespit edilen Khodayari, 2 Eylül’de 6 ay hapis cezasına çarptırıldığını öğrendi mahkeme önünde kendini yaktı. Khodayari, 7 gün hastanede yattıktan sonra 9 Eylül’de yaşamını yitirdi.
Khodoyari’nin intiharı dünya spor kamuoyunda büyük yankı uyandırırken çeşitli spor kulüpleri, sporcular, sanatçı ve politikacılar bu intihardan İran hükümeti FIFA’yı sorumlu tutarak tepkilerini dile getirdiler.
Bu tepki ve anmalara bir destek de Türkiye’den geldi. Küçükçekmece takımı olan Akdeniz Nurçelikspor ile Sakarya temsilcisi Ozanlargücü SK kadın futbol takımları, geçtiğimiz günlerde yaptıkları açıklamayla Khodoyari’nin hayallerine ortak olmak için 22 Eylül Pazar günü saat 16:00’da Küçükçekmece Belediyesi Kemal Aktaş Stadı’nda bir anma maçı gerçekleştireceklerini açıkladı.
”Bu suça ortak olmak istemedik”
Küçükçekmece Belediyesi tarafından organize edilen karşılaşma öncesi, Küçükçekmece Belediyesi Proje Koordinatörlüğünün yanı sıra Küçükçekmece Kadın Meclisi Kurucu Başkanı ve Akdeniz Nurçelik Spor Kulübü Basın Sözcüsü olan Davranış Bilimleri Uzmanı Semra Aydın Avşar ve Ozanlargücü SK baş antrenörü İsmail Yazgan, Alan Savunması’na konuştu.
İran ile kıyaslandığında Türkiye’nin daha demokratik bir ülke olduğunu söyleyen Avşar, ”Kadınlara futbol izlemenin yasak olduğu bir ülkede, futbol sever bir kız kardeşimizin kendini yakarak hayatına son vermesi acı bir durum’‘ diye konuştu.
Akdeniz Nurçelikspor Kadın Futbol Takımı olarak bu olaya sessiz kalamadıklarını belirten Avşar, “Bugün Türkiye de futbol izlemek yasak değil belki ama kadın futbolu ile uğraşmak ‘ateşten gömlek’ gibi bir şey” dedi.
Diğer birçok spor gibi futbolun da cinsiyet farketmeksizin herkesin yapabileceği evrensel bir spor olduğunu ama cinsiyetçi yaklaşımlar yüzünden uzun zamandır kadınların futbola yaklaşımının gerek oyuncu, gerekse sporcu açısından zorluklarla dolu olduğunu söyleyen Avşar, şu ifadeleri kullandı:
“Evet, kadınların sahalara girmesi yasak değil. Ama Türkiye’de uzun bir zamandır futbol denildiğinde futbolcuların başarılı golleri, yapılan transferler veya karşılıklı jestler gelmiyor. Bunun yerine, takım maskotlarının birbirine tecavüz ederken resimlendiği pankartlar, futbolcuların “kadın yapılmış” görüntüleri, gerdek gecesini temsil eden pankartlar, rakip takım için kına gecesi ritüelleri ve suç teşkil eden türlü hakaret, küfür ve şiddet eylemleri geliyor.
“Türkiye’de kadınların, her gün kendi hayatlarıyla ilgili en temel kararları almak istedikleri için öldürüldüğü; cinsel ve fiziksel şiddete maruz bırakıldığı; hayatın her alanında nasıl olmaları ya da olmamaları gerektiğini söyleyen cinsiyetçi bir dille karşılaştıkları bir ortamda bu durum daha da yakıcı bir sorun haline gelmiş durumda. Artık Türkiye’de futbol maçlarında desteklenen takımın sportif başarısının; karşı takım kadınlaştırılarak ona “tecavüz etmek”, “yakmak”, “aşağılamak” üzerinden ispatlanmasına, şiddet eylemleriyle tarif edilmesine ve bu şekilde kadınların aşağılanmasına karşı da farkındalık oluşsun istiyoruz.”
Futboldaki bu cinsiyetçi dilin kadınlar kadar erkeklere de zarar verdiğini belirten Avşar, ”Pazar günü yapacağımız maçla umuyoruz ki futboldaki cinsiyetçi yaklaşımlara ve şiddete dikkat çekip bunlara karşı bir farkındalık yaratabilir ve hep birlikte bu sorumluluğu üstlenerek sorunu sadece faillere havale etmeden, hepimizi içine alan çözümler üretebiliriz” dedi.
”Eşitlikten bahsediyoruz ancak bunun sağlanması için çaba göstermiyoruz”
Ozanlargücü SK Kadın Futbol Takımı baş antrenörü İsmail Yazgan ise birer spor temsilcileri olmaları dışında, her şeyden önce insan olduklarını ve her alanda eşit olmaları gerektiğini göstermek amacıyla böyle bir maç organize ettiklerini söyledi.
Yaşanan bu acı olaya sessiz kalamadıklarını söyleyen Yazgan, içinde bulunduğumuz yüzyılda bir kadının futbol maçı izlediği için yargılanmasının utanç verici bir durum olduğunu söyledi. Yazgan, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
“Khodoyari’nin intiharı ile ilgili söylenecek çok söz var. Bizler her fırsatta kadın ve erkeğin eşitliğinden bahsediyoruz ama bu eşitliğin sağlanması için hiçbir şey yapmıyoruz. Stadyumda maç izlemek cinsiyetlere indirgenmemeli, bu herkesin hakkı. Bu olay herkes gibi bizleri de çok üzdü. Umarım bir daha böyle bir şey yaşanmaz ve bu organizasyonumuz gerekli farkındalığı sağlar” (ASK)