BoMoVu’da Kadından Kadına Muay Thai: “Kadınlar için özgür ve güvenilir bir alan yaratmak istedik”
Sporu ve beden hareketini sosyal faydaya dönüştürmek için programlar geliştirip bu alanlardaki ayrımcılıklarla mücadele etmeye yönelik çalışmalar yapan BoMoVu; Barışa Oyna, Hareketin Özgür, Sen Neredeysen Hareket Orada, Eleştirel Beden ve Ben de Böyleyim gibi programların ardından dezavantajlı çocuklar, kadınlar, LGBTİ+’lar ve mültecilerle çalışmalar yürütmeye devam ediyor.
Dernek, son olarak pandeminin etkisinin hafiflemesiyle birlikte “Kadından Kadına Muay Thai Antrenmanları“nın yeniden başladığını duyurdu.
Yaş sınırı olmaksızın tüm kadınların katılıp ücretsiz bir şekilde aldığı muay thai eğitimleri, antrenör Gizem Şahin tarafından veriliyor. Antrenörlerden Gizem Şahin ile “Kadından Kadına Muay Thai Antrenmanları”nı konuştuk…
“Kadınlar için çok kullanışlı bir spor”
Öncelikle muay thai ile henüz tanışmayanlar için bu sporun ne olduğunu sorduğumuzda Şahin, bunun Tayland’da ortaya çıkan ve savaş teknikleriyle donatılmış bir spor olduğunu, bu sebeple de içerisinde direkt olarak rakibi etkisiz hale getiren fiziksel hareketlerin olduğunu belirtiyor:
“Teknik olarak kick boksa benziyor ancak muay thaide diz ve dirsek vuruşları daha çok kullanılıyor.” diyen Şahin, bu sebeple muay thainin kadınlar için çok kullanışlı bir spor olduğunu söylüyor: “Çünkü diz ve dirsek vuruşları muay thai için en önemli tekniklerden bir tanesi. Kadınlar için de şu açıdan avantajlı, diz ve dirsek vuruşlarıyla olası bir yakın mesafedeki bir taciz anında, sizi taciz etmeye kalkışan birini çok hızlı bir şekilde etkisiz hale getirebiliyorsunuz. Bu vuruşlar, vuran kişinin de canını acıtmadığı için çok avantajlı.”
“BoMoVu’nun da spora politik bir yerden baktığını gördüğümde çok mutlu oldum”
“Kadından Kadına Muay Thai Antrenmanları” fikrinin nasıl ortaya çıktığı hakkında konuşan Şahin, o dönemde kadınlarla muay thai yaptığını ve BoMoVu ile de bu vasıtayla tanıştığını söylüyor:
“BoMoVu artık benim son dönemde son çalıştığım ekiplerden bir tanesi. Geçmişte kadın örgütleri, kadın dernekleri ve kurumlarla farklı mecralarda antrenmanlarımız olmuştu. BoMoVu’yla da bu vasıtayla tanıştık ve onların da spor meselesine daha politik bir yerden baktıklarını gördüğümde çok mutlu oldum. Onlar benden önce Gözde Mimiko Türkkan ile yapıyorlarmış muay thai antrenmanlarını, son 2 senedir ise benim antrenörlüğümde yapılıyor.
“Spor salonları, ataerkin hızlı örgütlendiği çok eril mekânlar”
Kadından Kadına Muay Thai Antrenmanları ile amaçladıkları şeyi sorduğumuzda ise Gizem Şahin çok önemli bir soruna parmak basıyor.
Şahin, “Kadınlar dövüş sporlarını öğrenmek istediklerini fark ettikten sonra bir dövüş salonuna kaydolup antrenmanlara başlıyorlar ve o sırada onlar için iki seçenek açığa çıkıyor: Birincisi kaçarak oradan uzaklaşmak, ikincisi de erkekleşmek.” diyerek özellikle dövüş sporları ile spor salonlarındaki erilliğin, kadınların önünde büyük bir engel olduğunu söylüyor:
“Kaçarak uzaklaşmaktan kastım şu: Spor salonlarında çok fazla erillik var ve bu erillik her anda karşımıza çıkabiliyor. Mesela antrenmanda şınav çekilir, ‘erkekler şu kadar’, ‘bayanlar(!)’ bu kadar’ denir ve kadınlar için daha az bir sayı söylenir. Çünkü kadınlar o kadar şınav çekemez (!). Ya da zorlayıcı hareketleri yaparken ‘bayanları(!)’ ayırırlar. “Karı gibi vurma düzgün vur, adam gibi vur” vb. cinsiyetçi bir üsluplara değinmiyorum bile.
“Buralar ataerkin çok hızlı örgütlendiği mekanlar. Bunlara maruz kalan kadınlar da ya bunlardan rahatsız oluyorlar ya da gittikleri spor salonlarında hemcinslerinin sayısı çok az olduğun için oradaki sosyalleşmeleri de erkekler kadar hızlı olamıyor hal böyle olunca da ‘bu iş bana göre değilmiş’ deyip vazgeçiyorlar.”
“Kadınlar için özgür ve güvenilir bir alan yaratmak istedik”
Kadınları bu eril spor salonlarına mahkum etmek istemediklerini söyleyen Şahin, “Durum böyle olunca biz de ‘kadından kadına muay thai antrenmanları yapalım, hocamız da kadın olsun, gelenler de’ diyerek antrenmanlara başladık.” diyor ve ekliyor:
“Kadınlar için özgür ve güvenilir bir alan yaratmak istedik. Kadınlar kendilerini çok rahat hissetmeye başladılar. Onlara yırtık şortla ve bacak ve kollarındaki tüyleri ağda yapmak zorunda olmadan gelebilecekleri ve istedikleri kılık kıyafetle antrenman yapabilecekleri bir yer sunduk. Bunun sonucunda da burası kadınlar için çok rahat bir alana dönüştü.
Şahin, BoMoVu’nun bu ortamın sağlanmasına sunduğu katkıya da değinerek “BoMoVu’yla bunu yapabilmek çok kıymetli. Hem bana hem kadınlara çok güzel imkanlar sunuyorlar. Muay thai için ihtiyaç duyulan tüm ekipmanları BoMoVu takdim ediyor. Bu çok büyük bir avantaj.” diyor.
“Özgüven kazandırıyor, yürüyüşümüz değişiyor”
Katılım hakkında ise “Pandeminden önce katılım yüksekti, pandemi döneminde antrenmanları durdurmuştuk ancak geçen hafta yeniden başladık. 1-2 hafta içinde yine eski sayılara ulaşacak gibiyiz. Zaten bir kez gelen bir daha bırakamıyor (gülerek).” diyen Şahin, “bütün kadınların hayatlarının en az bir döneminde bir dövüş sporuyla uğraşmaları gerektiğini düşünüyorum” diyor.
Şahin, “Benim dersime gelmeleri bence onlar ve benim için çok güzel olur. Bambaşka bir hocaya da gidebilirler ama bence her kadın bu meseleye bir bakmalı. Pişman olmayacaklarına eminim. İnsanları psikolojik olarak da güçlendiriyor. Bizim özgüvenimizi öyle bir yerine getiriyor ki yürüyüşümüz, bakışımız, duruşumuz değişiyor. Olası bir saldırı anında ne yapmamız gerektiğini çok hızlı bir şekilde düşünme imkanı sağlıyor.” ifadeleriyle de kadınları muay thaiye davet ediyor.
Katılım için
Kadından Kadına Muay Thai antrenmanlarına katılmak için BoMoVu’nun sosyal medya hesabından yönlendirmeleri takip edebilirsiniz: