Basketbol, Dünya

Basketbolcu Müslüman kadınların kahramanı: “Kız çocuklarına inançları ve giydikleri için denetlenmeyecekleri bir alan sağlanmıyor”

Alan Savunması

FIBA’nın başörtüsüyle basketbol oynamayı yasaklayan kuralının kaldırılması için uzun süre mücadele eden, bu uğurda basketbol kariyerini noktalayan ve sonuçta zafere ulaşan Müslüman kadınların kahramanı Bilqis Abdul-Qaadir konuştu. Abdul-Qaadir, “Kız çocuklarına inançları ve giydikleri için denetlenmeyecekleri bir alan sağlanmıyor” dedi.

Bilqis Abdul-Qaadir, basketbolu seven Müslüman kadınlar için tartışmasız en büyük öncülerden biridir.

Bilqis Abdul-Qaadir, “Kariyerimi daha büyük bir iyilik için feda ettim” dedi. “Basketbolu hala çok özlüyorum ama fedakarlığımın meyvelerini şimdi görüyorum.”

TIKLAYIN- Müslüman kadınlar Raptors’ın başörtüsünü yorumladı: ”Biz Müslüman kadınlar buradayız”

Şu anda Ontario’nun Londra kentinde yaşayan 29 yaşındaki Abdul-Qaadir, kocası ve beş aylık oğluyla sahada dini başörtüleri yasaklayan Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA) kuralına karşı dört yıl süren bir mücadele başlattı ve kazandı.

CBC’den Rebecca Zandbergen‘in hazırlayı sunduğu London Morning isimli podcast programına konuk olan Abdul-Qaadir, bu konu hakkında “Bir şeyi savunmam gerektiğini biliyordum ve peşimden gelecek ve muhtemelen basketbol oynayacak olan Müslüman kızları savunmayı seçtim. Spor yapma fırsatına sahip olmak için başörtüsü takan daha fazla Müslüman kız görmek istedim.”

NCAA’da oynayan ilk başörtülü kadın sporcu oldu Obama, Beyaz Saray’a davet etti: Obama’ı yendim

Massachusetts’de hem erkek hem de kızlar arasında en yüksek lise puanına sahip isim olan Abdul-Qaadir, bu başarısıyla dönemin devlet başkanı Barack Obama tarafından Beyaz Saray’a davet edildi.

TIKLAYIN- Ramazan, antrenman ve karantina: Müslüman kadın sporcuların başarısının sırrı ne?

Lise puanıyla Tennessee’deki Memphis Üniversitesi’ni kazanan Abdul-Qaadir, Memphis Üniversitesi Kadın Basketbol Takımı formasıyla NCAA 1. Lig’de mücadele eden başörtülü ilk kadın oldu.

Mücadelesi ve azmiyle dikkat çeken Abdul-Qaadir, beş yıl sonra Barack Obama tarafından tekrar Beyaz Saray’a davet edildi. 29 yaşındaki basketbolcu bu buluşma hakkında “Beyaz Saray’a bir kez daha davet edildim ve sarayın arka bahçesinde, Obama’nın kendi sahasında bir atış oyunu oynadık ve onu yendim.” dedi.

FIBA’ya karşı başörtüsü mücadelesine girdi, kazandı: Tercih yapmak zorunda kaldığımda paramparça oldum

Eğitim hayatındaki başarısını basketbol kariyerinde de sürdüren ve Avrupa’da basketbol oynama hayalini gerçekleştirmek isteyen Abdul-Qaadir, Uluslararası Basketbol Federasyonu’nun (FIBA), başörtüsüyle basketbol oynamayı yasaklayan kuralıyla karşı karşıya kalınca bu hayalini gerçekleştiremedi ancak yeni bir mücadele başlattı.

Abdul-Qaadir, bu kural karşısında hayati bir karar aldı ve 2013’te basketbol kariyerini askıya alarak Müslüman kızların başörtüsüyle basketbol oynamalarını yasaklayan kuralın kaldırılması için bir mücadeleye başladı.

Abdul-Qaadir, “Temelde, inancım ve tutkum arasında seçim yapmak zorunda bırakıldığımda gerçekten paramparça olmuştum. Başka bir Müslüman kızın fedakarlık yaparak ikisinden birini seçmek zorunda kalmasını da asla istemem.” dedi.

“İnançları ve giydikleri için denetlenmeyecekleri bir alan sağlamak istedim”

4 yıl boyunca sayısız duruşma ve toplantının ardından FIBA, 2017’de Müslüman sporcuların başörtüsüyle basketbol oynayamayacağına dair yasağı kaldırdı. Ancak Abdul-Qaadir, profesyonel olarak basketbol oynama hayalinden çoktan vazgeçmişti ve kendi kurduğu ‘Muslim Girls Hoop Too’ adlı basketbol okulunda diğer Müslüman kızları eğitiyordu.

Abdul-Qaadir, ‘Muslim Girls Hoop Too’yu kurma amacından şöyle söz etti:

“Kızlar çoğu zaman bu fırsatlara sahip olmuyorlar ya da kendilerini güvende hissetmeleri ve giydikleri şeyler için denetlenmeyecekleri alan sağlanmıyor. Gelip oyun oynayabilecekleri, inançlarını uygulayabilecekleri ve aynı zamanda kimse onlara yapamayacaklarını söylemeden basket atabilecekleri bir alan sağlamak istedim.”

Londra’da spor salonu açılışı: Kanada’da hoşgörüyle karşılanıyoruz

Abdul-Qaadir, görüşmelere ve eğitim kamplarına ev sahipliği yapan Kuzey Amerika’yı gezmeye başladı ve Ontario’nun Londra kentine birkaç ziyarette bulundu. Bu, topluluk liderlerinin, hem Abdul-Qaadir hem de başarılı bir basketbol koçu olan kocası Abdulwaahid Massey’e Londra İslam Okulu‘nda bir iş teklif etmesine neden oldu.

5 aylık oğluyla doğum iznine ayrılan Abdul-Qaadir, o süreci de şöyle anlattı:

“Kocam ve benim için hiç akıllıca değildi. Yeni evlenmiştik ve yaşayacak yeni bir yer arıyorduk ve biz de, neden Kanada olmasın? dedik.

“Kesinlikle şu anda Amerika Birleşik Devletleri’ne geri dönmek istemiyoruz. Kanada’ya minnettarız ve sadece burada olmak istiyoruz. Burada açık kollar ve hoşgörüyle karşılanıyoruz.”

Çift şimdi Londra’nın doğusunda, Oxford Street East ve Highbury Avenue’nun köşesindeki Oxbury Centre Mall’un bodrum katında bir spor salonu açıyor. İlk oyuncu grubu bu Cumartesi kapılardan girecek. 

Abdul-Qaadir, “COVID ile, elbette, belirli yönergeleri ve protokolleri takip ediyoruz. Ancak, bir hafta sonu için bir program hazırladık ve satıldı. Dolu,” dedi. Çift, önümüzdeki beş hafta boyunca her hafta sonu aynı çocuk grubunu ağırlayacak.

İlginizi Çekebilir

...
Nesibe Aydın Spor Kulübü’nde 7 pozitif vaka!
...
Işıl Alben: “Daha önce de düşmüştüm, kalkamaz dediler. 35 yaşımda yine kalkacağım”
...
Galatasaray Kadın Basketbol Takımı’ndan flaş karar: Şampiyonadan çekildi!
...
Haziran ayında Barcelona’ya transfer olmuştu: İnci Güçlü, İzmit Belediyespor’da

Popüler Haberler

...
Sebastian Vettel, Türkiye iktidarını ve yargısını eleştirdi: “Türkiye, bu mesajı vermek için doğru bir yer ve bunun nedeni açık”

825 kere okundu.

...
İngiltere’de gündem: Kadın spor yorumcuları

750 kere okundu.

...
Galatasaray’dan Barcelona’ya: Aysel Uçkan: “Barcelona’ya gelmek kolay olmadı, savaştım ve kazandım”

750 kere okundu.

  1. https://vinturigallery.com/
  2. https://www.pelumrd.org/
  3. https://www.reachtbnetwork.org/
  4. https://verticalrhythm.org/
  5. https://praznikmimoze.com/
  6. https://chattanoogaanc.org/
  7. https://www.ffbanimalshelter.org/
  8. https://www.climatecostproject.org/
  9. https://marychristiefoundation.org/
  10. https://sunyeye.org/
  11. https://www.aftib.org/
  12. https://www.nspsmo.org/
  13. https://fictiontofashion.com/
  14. https://www.cmu-cisr.org/
  15. https://alansavunmasi.org/
  1. HOME