Dünya, Futbol

Banu Yelkovan: ”Ne ücret ne de fırsat olarak erkeklerle aynı şartlara sahip değiliz”

Alan Savunması

Spor yazarı Banu Yelkovan, kadınların spor ve spor medyasındaki görünürlüğü hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin önde gelen spor yazarlarından Banu Yelkovan, Medyascope Tv’de yayımlanan ”Bir Kadın” programının konuğu oldu. Yelkovan, ağırlıklı olarak sporun konuşulduğu programda spor ve spor medyasında kadının temsiliyeti hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Yelkovan, cinsiyet eşitsizliğinin hayatının her alanında olduğu gibi sporda da etkili olduğunu söyledi. Sporda ve spor medyasında kadınlara yer verilmediğini söyleyen Yelkovan, Ne ücret olarak ne de fırsat olarak aynı şartlara sahip değiliz. Spor medyasında ve genel olarak sporda kadın temsiliyeti çok az. Türkiye’deki kadın sporcuların genel spor ortamına oranı yüzde 0.4’lerde. Pastanın tümüne baktığımızda ise bu oran yüzde 1 olarak görünüyor. Avrupa bu konuda tabii ki bizden çok daha ileride ama orada da durum pek farklı değil. Bu sayı onlarda da yüzde 10 civarında” ifadelerini kullandı.

Yelkovan, durumun sporun yöneticilik tarafında da farklı olmadığını, hatta çok daha kötü olduğunu söyledi:

”’Sporcularda durum böyle de acaba antrenörlerde nasıl’ diye düşünüp işin bir de o kısmına baktığımızda daha beter bir tabloyla karşılaşıyoruz. Yine kadınların sporun yönetici kısmındaki temsiliyetinde de ülke olarak çok kötü durumdayız. Medyada biraz daha var gibi görünsek de biz kadın olarak koltuğun hep soru soran, moderasyon ve spikerlik yapan tarafındayız’.

”Spor medyasında yer verilen kadın yorumcu sayısı çok az”

Yelkovan, kadınların spor medyasındaki temsiliyetine de değindi. Futbola oranla basketbol ve voleybol medyasında kadın gazeteci sayısının daha fazla olduğunu söyleyen Yelkovan, buna rağmen kadınların spor medyasında yeterli temsiliyette olmadığını söyledi. Banu Yelkovan, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

”Yorumcu kısmına baktığımız zaman da sayımız çok az. Hiçbir zaman ‘ya bizde iki tane erkek yorumcu var bir erkek yorumcuya daha ihtiyacımız yok’ gibi bir cümle kullanılmıyor ama ‘bizde zaten bir kadın yorumcu var, bir kadın yorumcuya daha gerek var mı’ cümlesi çok kolay telaffuz ediliyor ve çok normal karşılanıyor. Voleybol ve basketbol alanlarında çalışan kadın gazeteci/yorumcu sayısı futbola oranla çok daha fazla ancak hala daha yeterli temsiliyette olduğumuzu düşünmüyorum.” (ASK)

İlginizi Çekebilir

Sokak hayvanları ve hayvana şiddete dikkat çekmek için koştu: “Cezalar caydırıcı değil”
PSG, Olympique Lyon’un 80 maçlık yenilmezliğini sona erdirdi!
Suudi Arabistan’da Kadın Futbol Ligi başladı!
Eczacıbaşı VitrA, Orkid ile sponsorluk anlaşması imzaladı

Popüler Haberler

...
Sebastian Vettel, Türkiye iktidarını ve yargısını eleştirdi: “Türkiye, bu mesajı vermek için doğru bir yer ve bunun nedeni açık”

755 kere okundu.

...
İngiltere’de gündem: Kadın spor yorumcuları

665 kere okundu.

...
Başörtüsüyle spor yapan hâfıza linç girişimi: “İzlerken utandım, sen kadınsın, edebini bileceksin!”

655 kere okundu.

  1. https://vinturigallery.com/
  2. https://www.pelumrd.org/
  3. https://www.reachtbnetwork.org/
  4. https://verticalrhythm.org/
  5. https://praznikmimoze.com/
  6. https://chattanoogaanc.org/
  7. https://www.ffbanimalshelter.org/
  8. https://www.climatecostproject.org/
  9. https://marychristiefoundation.org/
  10. https://sunyeye.org/
  11. https://www.aftib.org/
  12. https://www.nspsmo.org/
  13. https://fictiontofashion.com/
  14. https://www.cmu-cisr.org/
  15. https://alansavunmasi.org/
  1. HOME