Bahar Toksoy Guidetti: Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda büyük işler başaracağız
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Temsilciliği, milli voleybolcu Bahar Toksoy Guidetti ve Türkiye A Milli Kadın Voleybol Takımı Başantrenörü Giovanni Guidetti’yi “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Savunucuları” ilan etti.
UNDP Türkiye Temsilciliği ise Sürdürülebilir Kalkınma için saptanan Küresel Amaçlar’ın beşincisi olan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği‘nin savunuculuğu için spor dünyasından önemli isimlerle işbirliği yapma kararını aldı.
Bugün, UNDP Türkiye İyi Niyet Elçisi Mert Fırat’ın sunduğu basın toplantısında kariyerini Fenerbahçe‘de sürdüren milli voleybolcu Bahar Toksoy Guidetti ile Türkiye A Milli Kadın Voleybol Takımı Başantrenörü Giovanni Guidetti, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Savuncuları olarak ilan edildi.
Guidetti ailesi, “Yarının Sultanları” ve “Guidetti Academy” projeleriyle kız çocuklarını sadece iyi birer sporcu olmalarının dışında kendi ayakları üzerinde duran, cesur kadınlar olmalarını amaçlıyorlar.
UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Claudio Tomasi’nin de katıldığı ve Bahar Toksoy Guidetti ile Giovanni Guidetti’nin kendilerine gelen kabul mektubunu imzaladığı basın toplantısı, video konferans yoluyla gerçekleşti.
Bahar Toksoy Guidetti: UNDP ile büyük işler başaracağız
UNDP Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Savunuculuğu atama töreninde bir anısını da paylaşan Bahar Toksoy Guidetti, şunları söyledi:
“2 sene önce ‘Yarının Sultanları’ projesi için Bitlis’ gitmiştik. Oradaki kızlardan biri “Keşke gelmeseydiniz. Bizi umutlandırdınız. Şimdi gidip, bir daha gelmeyeceksiniz” demişti. O kız 6 ay sonra ilk defa İstanbul’a gelerek Guidetti Academy’ye burslu olarak katıldı. Gittiğimiz şehirlerde sokaklarda oynayan kız çocuğu görmedim. Sadece erkekler dışarıda top oynuyordu. Dünyada da eşitsizlik her alanda çok fazla. Bu yüzden bu göreve gelmek büyük bir onur. Elimden geleni yapacağım ve büyük işler başaracağız”.
Giovanni Guidetti: Kızlar spora eşit erişim hakkına sahip değil
Giovanni Guidetti ise şu ifadeleri kullandı:
“Spor, kız çocukları için sadece fiziksel gelişimlerini sağlamada değil zihinsel gelişimleri için de çok önemli. Maalesef kızlar spora eşit erişim hakkına sahip değil. Her yerde spor yapan insanlar olarak erkekleri görüyorlar ve spor erkekler için diye düşünüyorlar. Öncelikle bunu değiştirmemiz gerekiyor.
“Voleybolda ise Türkiye gerçekten harika bir ülke. Kadın voleybolcular erkeklerle eşit miktarda para kazanıyorlar. Ancak bu çok ufak bir damla. Dünyanın en çok kazanan 100 sporcu listesine giren tek kadın sporcu Serena Williams. Biz bu sorunları gördüğümüz için “Yarını Sultanları” projesini başlatmıştık. Bu projenin Birleşmiş Milletler tarafından görülmesi harika bir duygu. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Savunucusu olduğum büyük bir gurur duyuyorum.”