Albin Ekdal: “Eşcinsel futbolcular yönelimlerini açıklamaktan korkuyor”
Sampdoria forması giyen İsveçli futbolcu Albin Ekdal, eşcinsel futbolcuların baskılar sebebiyle ortaya çıkmaktan korktuklarını söyledi.
İtalya futbolunun en üst seviyedeki ligi Serie A’da mücadele eden Sampdoria takımının oyuncusu Albin Ekdal, futboldaki homofobi ve eşcinsel futbolcular hakkında açıklamalarda bulundu.
Daha önce de kapsayıcı bir futbol ortamı oluşturulmasına yönelik yapıcı yorumlarda bulunan ve buna örnek olarak da kadın futbolunu gösteren İsveçli futbolcu, Avrupa Parlamentosu tarafından düzenlenen bir konferansta konuşarak çeşitli cinsel yönelimlere saygı gösterilmesi çağrısını tekrarladı.
“Oyuncular hakaret nesnesi olmaktan korkuyor”
Spor ve Homofobi: Kazanmak İçin Bir Oyun isimli konferansta konuşan 30 yaşındaki futbolcu, “İdeal bir dünyada hiç kimse, günlük veya futbol yaşamları içerisinde eşcinsel olduğunu söylemekten çekinmez” dedi.
İçinde bulunduğumuz toplum sebebiyle gerçekte hayatta bunun farklı olduğunu söyleyen Ekdal, şöyle konuştu:
“Sporumuzda şu ana kadar sadece sekiz oyuncu eşcinsel olduğunu açıkladı. Bu çok küçük bir sayı. Birçoğu yönelimini açıklamak istiyor ama olumsuz tepkiler alabilecekleri korkusuyla bunu yapamıyorlar. Futbol, çok homofobik bir atmosfere sahip ve böyle olunca da oyuncular sahada ve saha dışında hakaret ve istismar nesnesi olmaktan korkuyor. Sonuç olarak kaçmak, saklanmak ve korku içinde yaşamak zorunda hissediyorlar.“
“Bu soruna karşı savaşmalıyız”
Ekdal, yetkilileri homoseksüel oyunculara karşı beslenen nefret ve damgalamayı sona erdirmek için sergiledikleri çabayı artırmaya davet etti.
“Eğitimi iyi bir güç olarak kullanarak bu soruna karşı savaşmalıyız” diyen başarılı futbolcu şu ifadeleri kullandı:
“Genç bir çocuk, cinsel yönelimi nedeniyle futbolcu olma hayalini sürdüremezse ne tür bir toplum oluruz?
“Bir çocuğun, kramponlarını asması ve soyunma odası, kulübü ve etrafındaki kişiler tarafından kabul görmediği için futbol oynamayı bırakması, futbol dünyası için bir yenilgidir. Eşcinsel olmak sizi bir kişi olarak tanımlamaz, yalnızca ilgilendiğiniz kişi olarak tanımlar.
“Her birimiz insan ırkının bir parçasıyız ve ortak bir tutkumuz var: futbolu seviyoruz ve bu hepimiz için çok önemli.”