180 sporcu, trans kadın ve kız çocuklarının spor yapmasını engelleyen yasaya karşı mutabakat imzaladı
Aralarında Billie Jean King ile Megan Rapinoe’nun da bulunduğu 180 sporcu, trans kadın ve kız çocuklarının spor yapmasını engelleyen yasanın geri çekilmesi için yasal bir mutabakat imzaladı.
ABD’nin Idaho eyaletinde, lise veya üniversite düzeyinde eğitim gören trans kadın ve kız sporcuların, okul sporlarında cinsiyet kimlikleriyle yarışması yasaklandı. 20 Mart tarihinde Kent valisi Brad Little tarafından imzalanan yasa, 1 Temmuz 2020 tarihinde yürürlüğe girdi.
Ayrıca Little aynı gün, transların, doğumda kendilerine atanan ve kimlikte yer alan cinsiyet ibarelerini, cinsiyet kimliklerine uyacak şekilde değiştirmelerini yasaklayan bir yasa tasarısını da imzalayarak yasalaştırdı.
Şimdi aralarında tenis efsanesi Billie Jean King ile sahadaki başarısı kadar sosyal adalet mücadelesiyle de takdir toplayan Megan Rapinoe’nun da bulunduğu 180 sporcu, yasayı kınadıkları ve geri çekilmesini istedikleri yasal bir mutabakat imzaladı.
TIKLAYIN- Trans kadın sporcuların haklarını elinden alan tasarı, resmen yasalaştı
“Eşit fırsatlar spor camiasına fayda sağlar”
Bu yasanın mağduru ettiği trans kadın sporculardan Lindsay Hecox, mutabakatta yer alan ifadelerin bir kısmını sosyal medya hesabından paylaşırken metnin tamamı Lambda Legal’da paylaşıldı.
Mutabakat metninin Hecox’ın okuduğu kısımda şu ifadeler yer aldı:
“Her genç, özellikle de transseksüel veya interseks gençler, spor dünyasına tam anlamıyla katılabilmeli.
“LGBTQ+ kadınlar ve sporcular olarak tüm gençlerin akranlarıyla birlikte spora katılmak için eşit fırsatları hak ettiğini yineliyoruz. Bu eşit fırsatlar tüm spor camiasına fayda sağlar.”
TIKLAYIN- Lindsay Hecox: Trans bir sporcuyum ve sadece koşmak istiyorum
“Tam teşekküllü bir kadın olduğu ‘kanıtlanmalı'”
Idaho’da yürürlüğe giren yasa, bir sporcunun tam teşekküllü bir kadın olduğunu “kanıtlamak” için tıbbi testlerden geçmesi gerektiğini ifade ediyor.
Aynı zamanda yasa, bir doktorun; sporcunun cinsel organlarını, hormonlarını ve DNA’sını inceleyerek cinsiyetini belirlemesi gerektiğini söylüyor.
Tüm dünyada bu yasaya karşı tepkiler büyürken, Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) Idaho şubesi de Mayıs ayında Boise State Üniversitesi öğrencisi trans kadın Lindsay Hecox adına 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek yasanın geri çekilmesi için hükümete dava açtı.